latinica  ћирилица
08/08/2020 |  09:58 ⇒ 10:03 | Аутор: СРНА

Вуковић: Благи опоравак наредне године ако не буде другог таласа вируса

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић рекао је да је тешко прогнозирати опоравак домаћег тржишта без анализе на глобалној економској сцени, али да би БиХ наредне године могла очекивати благи опоравак ако изостане други талас вируса корона и границе остану отворене.
Вјекослав Вуковић  (Фото:glassrpske.com) -
Вјекослав Вуковић (Фото:glassrpske.com)

Вуковић је истакао да би се штета нанесена привреди БиХ могла окарактерисати као нешто што би се могло нивелисати до 2022. године.

- Већ нанесена штета се огледа у смањеном извозу, многе фирме су изгубиле партнере јер испоруке нису настављене - навео је Вуковић и додао како БиХ, као извозно оријентисана и увозно зависна земља, нема систем који би је заштитио од спољних утицаја.

Он је рекао да су сви привредни сектори погођени због пандемије, али да је свијетла тачка агроиндустрија којој се треба посветити више пажње у будућности.

Вуковић је за Глас Српске напоменуо да се домаћа економија годинама, суочена са проблемима, сада налази пред новим изазовом успорености привреде и забрињавајућим посљедицама због пада активности и масовног губитка радних мјеста усљед посљедица пандемије.

Шанса за домаћу привреду постоји ако се, према његовим ријечима, схвати да она треба бити испред свега.

- Пажњу треба посветити фармацеутској и индустрији намјештаја и текстила, као и туризму, те ИКТ индустрији. Добра прилика је и у електроенергетском сектору - рекао је Вуковић.

Он је додао да власти треба да помогну послодавцима да сачувају радна мјеста, да је једини прави пут да Влада предузима мјере с чим се већ почело, те нагласио да ће се ускоро морати донијети и дугорочне мјере јер треба бити спреман да ће све ово трајати.

Он је рекао да надлежне институције треба да буду спремне да помогну појединцима да нађу посао, олакшају приступ кредитима, те осигурају подршку предузећима да обнове своје пословање.

За јачање домаће привреде, сматра неопоходним политичку стабилност и позитивно пословно окружење, као и то да треба инсистирати и на једнаком третману домаћих и страних инвеститора.

- БиХ ће се наћи у изузетним тешкоћама због пада јавних финансија. Пад производње и потрошње водиће смањењу ПДВ-а, акциза и путарина, а гашење радних мјеста смањиваће обим доприноса за ПИО и здравство. Буџети ће морати преузети већи дио исплата пензија од планираних у овој години - сматра Вуковић.