latinica  ћирилица
08/08/2020 |  09:39 ⇒ 09:49 | Аутор: dnevni avaz

Оштре мјере у ФБиХ: Издате нове препоруке о раду угоститељских објеката

Федерални завод за јавно здравство издао је препоруке за рад угоститељских објеката због погоршане ситуације везане за вирус корона.
ФБиХ -  контрола рада угоститељских објеката - Фото: dnevni avaz
ФБиХ - контрола рада угоститељских објекатаФото: dnevni avaz

Како је наведено у свим пословним објектима неопходно је примјењивати мјере спречавања ширења КОВИД-19 као и у свим другим активностима.

Између осталог у препорукама се наводи да се наплата врши за столом, да би се избјегле гужве за касама, те у зависности од врсте објекта препоручују се резервације, продаја за понијети или шалтерска продаја.

Јуче је у Влади Федерације БиХ одржан радни састанак на позив премијера Фадила Новалића, којем су присуствовали представници Федералне управе цивилне заштите, Федералног министарства унутрашњих послова, Федералне управе за инспекцијске послове те Министарства здравства ФБиХ.

Горан Черкез, помоћник федералног министарства здравства рекао је да је циљ овог радног састанка био размјена информација о тренутној епидемиолошкој ситуацији те предузимање и праћење мјера у борби против вируса корона.

- Констатовали смо да је стање доста тешко, али да га још увијек контролишемо. Потребно је урадити и додатне напоре да се стабилизује ситуација. Потребан је и већи и јачи ангажман инспекција, као и Министарстава унутрашњих послова – рекао је Черкез.

Кантонална управа за инспекцијске послове (КУИП) због погоршане епидемиолошке ситуације у Кантону Сарајево синоћ је провјерила да ли се угоститељи на подручју Старог Града придржавају препорука, пише Аваз.

Како је раније саопштено из КУИП, у току протеклог мјесеца је извршено 1.200 контрола, а због непоштовања донесених наредби, неношења маски, непоштовања физичке дистанце, необављане обавезне дезинфекције и непосједовања дезобаријере изречена су 23 прекршајна налога у износу од 37.750 КМ.

Интензивне инспекцијске контроле настављају се и у предстојећем периоду, најавили су из КУИП.

Кризни штаб Федералног министарства здравства је због погоршане епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона наложио, између осталог, кризним штабовима кантоналних министарстава здравства да у сарадњи са мјеродавним кантоналним министарствима обезбједе рад угоститељских објеката на подручју кантона не дуже од 23 сата.


Специфичне мјере за угоститељске објекте

– Редовно вршити контролу и надзор над спровођењем ових мјера и давати повратне информације радницима. Стандарди хигијенског минимума који се иначе користе у угоститељству су посебно значајни у овој епидемиолошкој ситуацији, те треба посебно инсистирати на строгом придржавању хигијенских принципа и добре хигијенске праксе.

– Према ставу СЗО, не постоје докази да се КОВИД-19 може пренијети преко хране. Вирус се не може размножавати у храни.

– Инсистирати на спровођењу појачаних мјера хигијене и санитације. Редовно чистити просторије са стандардним детерџентом, а потом дезинфиковати, најмање два пута дневно и након сваког прљања. Предмете као што су штеке, прекидачи за свјетло, рукохвати, ограде и сл. што чешће дезинфиковати у току дана.

– Обезбиједити провјетравања просторија ваздухом током радног времена, механичком или природном вентилацијом. Повести рачуна о исправности и хигијени погона за механичку вентилацију/гријање и климатизацију.

– Инсистирати на честом прању руку дезинфекцији руку, како радника тако и муштерија. На улазима и на више мјеста у зависности од површине простора поставити средство за дезинфекцију са упутством за кориштење тако да буде доступно радницима и муштеријама.

– Препоручује се организовати рад у двије смјене, на начин да између двије смјене буде временски период у коме ће се извршити темељито чишћење и дезинфекција простора.

– Обезбиједити да се не стварају гужве, те да се јасна упутства о ограничењима и мјерама поставе на све у видљива мјеста.

– За сада препоручујемо употребу само спољних простора за сједење, као што су баште, терасе, отворени павиљони и сл. спољни простори могу бити наткривени.

– Столови морају бити тако распоређени да је удаљеност између њих најмање два метра од ивице до ивице стола. Мора се обезбједити да је удаљеност особа које сједе за истим столом најмање један метар, у складу са тим ограничити број столица за столовима у зависности од величине стола.

– Уколико се не може обезбиједити удаљност од два метра између столова, удаљност може бити мања, али у том простору не може бити постављена столица.

– Не дозволити стајање за шанковима.

– Препоручује се да сво особље мора носити заштитну маску на радном мјесту.

– Препоручује се да муштерије морају носити маску приликом кретања, (улазак, излазак, одлазак у тоалет, плаћање, преузимање наруџбе) а из практичних разлога маске не морају носити док сједе за столовима.

– Препоручује се забрана пушења. Приликом пушења долази до додиривања лица и уста, и остављања опушака који су контаминирани пљувачком у пепељарама што представља потенцијални пут преноса КОВИД-19.

– Не препоручује се употреба рукавица, него стављање нагласка на појачану хигијену руку.

Евентуално се може препоручити употреба рукавица за особље које ради на припреми хране у кухињи у складу са стандардним хигијенским мјерама за рад са храном.

– У зависности од врсте објекта препоручују се резервације, продаја за понијети и шалтерска продаја.

– Не препоручује се било какав вид самоуслуживања са заједничких столова (салате, есцајг, зачини, уље, кечап). Есцајг треба да се донесе замотан заједно са јелом, а ако додаци (со, бибер, уље, сенф, кечап, сирће и сл) стоје на столовима, њихове посуде треба дезинфиковати послије сваке муштерије.

– Након сваке муштерије треба дезинфиковати столове које је користила муштерија.

– Препоручује се да се наплата врши за столом, да би се избјегле гужве за касама.

– Због контроле броја гостију препоручује се да постоји одвојени улаз и излаз гдје год је то могуће. Приликом уласка и изласка мора се моћи одржавати физичка удаљеност од 1-2 метра.

– Раднике који развију симптоме као што су кашаљ, повишена тјелесна температура, бол у грлу, упутити да не долазе на посао него да се обрате свом љекару.