latinica  ћирилица
07/08/2020 |  09:04 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Србији мора да се понуди компензација

Аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да Србија можда може да разматра разна рјешња за Косово и Метохију, али онда мора да јој се понуди нека компензација као што је подјела Косова или рјешавање питања Републике Српске.
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs) -
Драгомир Анђелковић (Фото: mc.rs)

- То да прихватимо нормализацију са Косовом у овим границама, неће дочекати - рекао је Анђелковић, коментаришући изјаву америчког званичника Метјуа Палмера да дијалог Београда и Приштине треба да заврши "идеалним обликом споразума", који би требало да доведе до "узајамног признања двије стране".

Он је навео да Палмер припада дијелу старе америчке админстрације и структурама такозване "дубоке државе" која жели да исход преговора Београда и Приштине о Косову и Метохији буде капитулација Србије, додавши да се то неће десити.

- Ако је то крајњи циљ, чему онда уопште преговори који треба да буду пут ка компромису, а не ка капитулацији. Та њихова очекивања се неће остварити, јер Србија неће пристати на признавање Косова - рекао је Анђелковић за Вечерње новости.

Спољнополитички аналитичар београдског Центра за друштвену стабилност Немања Старовић рекао је да поруке које се могу чути од Палмера не представљају нужно и у потпуности израз политике коју представља америчка Бијела кућа, односно предсједник САД.

Старовић је истакао да Палмерови ставови о српском признању независности самопроглашеног Косова, нимало не коренспондирају са Трамповом номинацијом Дагласа Мекгрегора за америчког амбасадора у Њемачкој, имајући у виду његово оштро противљење агресији НАТО-а на СР Југославију и подршци Вашингтона албанском фактору на Космету.

Он је подсјетио да је случај без преседана то што Америка има двојицу специјалних представника за ову област, односно Палмера као изасланика америчког шефа дипломатије Мајкла Помпеа, а другог Ричарда Гренела као изасланика предсједника Доналда Трампа.

Палмер је раније изјавио да дијалог Београда и Приштине треба да заврши "идеалним обликом споразума Србије и Косова, који би требало да доведе до узајамног признања двије стране".