latinica  ћирилица
06/08/2020 |  19:32 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Нови проблеми ЦИК-а (ВИДЕО)

ЦИК је у новим проблемима. Располажу новцем за припрему избора, али се група понуђача предвођених фирмом "Атлантик бб" жалила на њихову одлуку да посао штампања гласачких листића повјери фирми "Унионинвестпластика" из Сарајева. У Канцеларији за разматрање жалби БиХ очекују да ће, средином идуће седмице размотрати жалбу, а од исхода зависи да ли ће гласачки материјал за бираче у иностранству бити одштампан и дистиибуиран на вријеме.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

Жалба групе понуђача предвођених фирмом "Атлантик бб" из Бањалуке приспјела је прошлог петка. Подносилац жалбе дужан је да накнаду за покретање жалбеног поступка уплати у року од 3 дана по пријему захтјева упућеног путем поште и тај рок још тече. То јесте једини услов да Канцеларија за жалбе БиХ приоритетно засједа.

-Прегледала сам жалбу, не мислим да је пуно компликована, у смислу захтјева за неком додатном информацијом. Мислим да ће оно што је садржај жалбе и комплетан тендерни материјал уговореног тијела бити сасвим довољно да се ми опредјелимо - истакла је Жељка Клобучар, предсједавајућа Канцеларије за жалбе БиХ.

Понуда сарајевске "Унионинвестпластике" износи  688.485 КМ, без ПДВ-а. "Атлантик бб" и њихови партнер у жалби подсјећају да је процијењена вриједност набавке 1,1 милион КМ те да су понудили да посао штампања гласачких листића ураде за 920.002 КМ без ПДВ-а.

- Понуђач у понуди наводи да су му за штампу на три машине довољна три радника за израду 291 врсте листића у захтјевној количини, те у времену од пет дана и испоруку изабраној пошти. Такођер, процјењена је вриједност набавке 1,1 милион КМ, а изабрани понуђач понудио је цијену од 685.485 КМ, због чага је уговорни орган био дужан да понуду понуђача цијени као неприродно ниску, те да спроведе поступак оправдања неприродно ниске понуђене цијене - наводи се у жалби групе понуђача на избор фирме за штампање гласачких листића.

Из ЦИК-а наводе да жалбе не желе коментарисати док је поступак у току, али предсједавајући Жељко Бакалар наводи аргументе због којих су се опредјелили за "Унионинвестпластику".

Ми смо при формирању тендерске документације били вођенинаводима Уреда за ревизију БиХ који већ годинама проблематизира чињеницу да је само један понуђач радио гласачке листиће на предходних неколико циклуса и тражено је да се субјективни критеријуми искључе из тендерске документације - нагласио је Жељко Бакалар, предсједник ЦИК БиХ.

Хоће ли због тендера утемељеног на цијени и роковима, а који искључује квалитет и искуство изборни процес бити угрожен ?

- ЦИК је већ угрозио изборе. То говори само да су намјештали те приче, рекли да хоће да спријече да то добију фирме које су наводно раније манипулисале, али нико није доказао да је то било. Нек раде свој посао … нема ниједног разлога да се одгађају избори - поручио је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

За сада, и у ЦИК-у тврде да разлога за одгађање избора нема. Прибојавају се једино да ли ће на вријеме бити дистрибуирани листићи бирачима у иностранству, а крајњи рок за почетак дистрибуције путем поште је 26. септембар.