X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/08/2020 |  19:28 ⇒ 19:47 | Извор: РТРС

Влада Српске најавила велика привредна и инфраструктурна улагања (ВИДЕО)

На сједници Владе Српске и Компензационог фонда донесене су бројне одлуке, којима се помаже привреда и пољопривреда, а које су претрпјеле штету због пандемије вируса корона. Донесена је и одлука која ће започети један од већих инфраструктурних пројеката, као што је изградња ауто-пута Брчко – Бијељина – Рача.
Сједница УО Компензационог фонда - Фото: РТРС
Сједница УО Компензационог фондаФото: РТРС

Улази се у процедуру градње ауто-пута Брчко – Бијељина – Рача, најављено је из Владе Републике Српске. На сједници је донесена одлука о финансирању и пројектовању дионице ауто-пута, чија укупна цијена износи 750 милиона марака, од чега 600 милиона за изградњу ауто-пута. Србија је најавила да ће за дионицу ауто-пута од Бијељине до Раче дати 100 милиона евра.

- Ова одлука Владе ступиће на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику, чиме ће се стећи услови за расписивање тендера за изградњу ауто-пута - нагласио је премијер Српске Радован Вишковић.

- Влада Српске одлучила је да ван снаге стави Уредбу о одређивању марже на цијену нафтних деривата, а која је била донесена током ванредног стања. Цијене ће се поново тржишно одређивати, а исту одлуку донијела је и Федерација, каже премијер Српске, Радован Вишковић.

Пољопривредници могу да очекују велику помоћ, рекао је Вишковић. Из средстава Компензационог фонда биће откупљено 11 хиљада тона поврћа, што ће коштати два милиона КМ, а биће откупљени и тржишни вишкови товних свиња и јунади, што ће буџет Српске суфинансирати са око три милиона КМ.

- Пет милиона КМ су додатна средства у односу на 75 милиона КМ које Влада издваја за подстицаје у пољопривреди. На наш позив за инвестиције у пољопривреди из фебруара пријавило се 1.400 корисника, за што смо у буџету планирали 8,7 милиона КМ - нагласио је Вишковић.

Помоћ ће добити и привреда која је због пандемије претрпјела штету, нарочито они који су оштећени одлукама Кризног штаба, попут свадбених салона и дискотека. Њима ће бити исплаћени плате, порези и доприноси за мај, а исплата је почела јуче.

- Кренуло се са исплатама обрађених захтјева. Исплатићемо укупно 3.058.000 КМ. Ову одлуку ћемо допунити са одређеним привредним субјектима, као што је сектор међународног превоза путника, који може да ради, али нема готово никаквог посла - закључио је Вишковић.

Студенти генерације са два јавна универзитета у Српској, што чини укупно 34 студента са исто толико факултета, од 1. септембра ће ступити у статус приправника, одлучила је Влада. Ако студент генерације добије понуду да остане на факултету као асистент приправник, право на приправнички стаж у некој од институција у Српској не преноси се на другог студента, рекао је премијер Српске.