latinica  ћирилица
06/08/2020 |  18:48 ⇒ 18:49 | Аутор: СРНА

Почиње транспорт споменика Стефану Немањи (ФОТО)

Прва четири камиона са дијеловима споменика утемељивачу српске средњовјековне државе Стефану Немањи, израђеног у атељеу чувеног руског вајара Александра Рукавишњикова у Подмосковљу, данас крећу пут Србије, након што у Русији прођу царинске процедуре, јавио је Спутњик.
Споменик Стефану Немањи креће пут Београда (фото: SPUTNIK / ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ) -
Споменик Стефану Немањи креће пут Београда (фото: SPUTNIK / ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ)

Споменик Стефану Немањи, висок скоро 25 метара и тежак 68 тона, биће постављен на Савском тргу у Београду.

- Џиновски споменик направљен је у бронзи, а потом је пререзан у дијелове како би био лакше допремљен до Србије, гдје ће поново бити склопљен - рекао је координатор пројекта Олег Лашкарев.

Лашкарев је навео да ће дијелови споменика стизати у Београд у фазама у наредна два мјесеца, а ово је прва партија, док ће укупно из Русије бити отправљено 10 камиона са дијеловима споменика.

Он је рекао да ће радници и монтажери из Русије стићи у Београд 10. августа, док ће се касније придружити и сам вајар Рукавишњиков, који ће надгледати постављање споменика.

Споменик Стефану Немањи креће пут Београда (фото: SPUTNIK / ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ)

Прво ће бити постављен постамент, који представља напукли византијски шлем из ког се помаља владарско жезло, а споља су приказане двИЈе најзначајније задужбине Стефана Немање – Студеница и Хиландар.

У том доњем дијелу споменика има много симболике која показује континуитет српске културе која се родила из византијске.

Фигура Стефана Немање у царској одори из његовог времена стајаће на византијском шљему, који се на четири крака ослања на земљу.

Уз помоћ огледала биће створена оптичка илузија да Стефан Немања иде ка самом центру земље, а споменик ће бити и специјално освијетљен.

Свјетски познати вајар Александар Рукавишњиков почео је да ради на споменику у септембру 2018. године, након што је побиједио на међународном конкурсу у Србији.