latinica  ћирилица
06/08/2020 |  16:26 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

У Бањалуци положен вијенац код споменика страдалим Крајишницима

Код споменика страдалим Крајишницима на Динари, на Пердувовом гробљу у Бањалуци, данас су положен вијенац и прислужене свијеће поводом 25 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја".
Споменик страдалим Крајишницима на Динари - Фото: СРНА
Споменик страдалим Крајишницима на ДинариФото: СРНА

Предсједник Докоментационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да "Олуја" за Србе остаје и даље злочиначка акција и етничко чишћење и да досеже и до кривичног дјела геноцид.

- Борићемо се и даље да то докажемо, а један од начина је и његовање сјећања на све страдале - рекао је Штрбац новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, 25 година "Олује" донијела шок за Крајишнике јер је представник Срба у Хрватској Борис Милошевић, који је и потпредсједник Владе Хрватске, присуствовао прослави у Книну.

Штрбац је додао да је због тога имао стотине позива Крајишника из цијелог свијета, те да нико није имао лијепу ријечи за тај гест.

- Борис Милошевић могао је да дође у Книн не само као представник Срба већ као потомак хрватског војника. Од њега самог смо сазнали да је његов отац био хрватски војник, да је мобилисан у "Олуји" и да се борио против Срба - рекао је Штрбац.

Штрбац је додао да је мјесец и по дана послије почетка "Олује" убијена Милошевићева бака, која је остала у Брибирским Мостинама, потпуно српском селу које је било у Републици Српској Крајини.

- Тај човјек тражи свој идентитет, он не зна да је и одласком у Книн потврдио то што је Хрватима још недостајало - тај њихов наратив да је "Олуја" била потпуно легитимна акција и требао им је неко у име Срба да то и потврди - рекао је Штрбац.

Штрбац је подсјетио да је споменик на Пердувовом гробљу подигнут у знак сјећања на деветоро страдалих Крајишника.

Он је додао да су их 26. јула 1995. године заробили припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране. Скелети шесторо Срба извучени су из вртаче на Динари 11. новембра 1998. године, док су три скелета ексхумирана из масовне гробнице у селу Камен код Гламоча у априлу 1996. године.

Штрбац је рекао да су њихови посмртни остаци сахрањени у заједничку гробницу 5. децембра 1998. године на Пердувовом гробљу.

Организатор обиљежавања 25 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја" је "Веритас" у сарадњи са локалним заједницама и Српском православном црквом /СПЦ/.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалиФиковао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида. /