X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/08/2020 |  16:14 | Извор: СРНА

Бијељина: Град ће уплатити Болници 200.000 КМ

Град Бијељина ће, на основу претходно упућеног захтјева Болнице "Свети врачеви", уплатити овој установи 200.000 КМ из буџетске резерве за проширење капацитета ковид болнице, а из средстава која се налазе на рачуну Градске организације Црвеног крста биће дозначено 60.000 КМ, рекао је командант Градског штаба за ванредне ситуације Мићо Мићић.
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото:јзусветиврачеви) -
Болница "Свети Врачеви" Бијељина (фото:јзусветиврачеви)

- Болница је, на основу анализираног стања, потраживала 654.000 КМ, тако да ће Градски штаб упутити молбу Републичком штабу за ванредне ситуације, како би био обезбијеђен остатак новца - рекао је Мићић након данашњег састанка Градског штаба за ванредне ситуације.

На подручју града Бијељина примјетна је блага стагнација када је ријеч о зарази вирусом корона, али је стање у ковид болници и даље тешко, због чега поштовање мјера заштите треба подићи на виши ниво, закључак је са сједнице.

Мићић је истакао да је Републички штаб за ванредне ситуације продужио трајање усвојених мјера заштите од вируса корона до 17. августа и да ће град Бијељина поштовати такву одлуку.

- Градски штаб је једногласно донио одлуку да до 17. августа на снази остане мјера за забрану извођења музике уживо, а предложићемо и Републичком штабу да такву мјеру донесе за цијелу територију Републике Српске, јер вјерујемо да доприноси побољшању ситуације. Осим тога, од њих ћемо тражити да на нивоу Српске донесу наредбу о забрани окупљања више од пет лица, у периоду од 23.00 часа до 2.00 часа ујутро, јер је примијећено да се грађани масовно окупљају након затварања угоститељских објеката, без поштовања мјера заштите - рекао је Мићић новинарима.

Вршилац дужности директора бијељинске Болнице Златко Максимовић рекао је да се у ковид болници тренутно налазе 33 пацијента, од којих је пет у тешком стању.

- Пет заражених је прикључено на респираторе, од којих су двије особе старије доби интубиране, а три су на неинвазивној механичкој потпори. У претходних седам дана дошло је до благе стабилизације, али то што у посљедња три дана нисмо имали смртне случајеве, не значи да је стање боље. Најважније је да и даље подижемо свијест грађана о овој опакој болести - упозорио је Максимовић.

Максимовић је истакао да је Болница, као сарадника, ангажовала професора доктора Николу Танића, који је прије 20 година у Србији увео PCR метод тестирања.

- Сарадња са Танићем омогућила нам је да имамо тестирања на вирус корона и викендом. Јуче се у Микробиологију вратила и љекар која је раније била заражена, тако да свакодневно радимо и на повећању капацитета медицинске услуге - рекао је Максимовић.

Вршилац дужности директора Дома здравља Бијељина Данијела Ђукин навела је да су у Бијељини тренутно ковидом 19 заражена 102 грађанина и да је под надзором Хигијенско-епидемиолошке службе 306 лица.

- Од почетка пандемије под надзором је била 3.191 особа, а укупно заражених 340. Дом здравља и ковид амбуланта узели су узорке за тестирање од 1.139 лица. Република Српска, град Бијељина и медицинске установе урадили су све што је било у њиховој моћи да би заштитили грађане од пандемије и зато апелујем да је сада најважнија свијест грађана. Без обзира на узраст, поштујмо дистанцу, носимо заштитне маске, перимо руке што чешће - поручила је Ђукин.