latinica  ћирилица
06/08/2020 |  15:46 | Аутор: РТС

Бициклизам међу најбезбједнијим спортовима у доба короне

Бициклизам се показао као један од најбезбједнијих спортова за такмичаре у целом свијету у вријеме пандемије вируса корона, што потврђује и организација највећих свјетских трка попут Тур де Франса и трке Ђиро Д'Италија.
Трка "Београд-Бањалука" - Фото: СРНА
Трка "Београд-Бањалука"Фото: СРНА

Тур де Франс ће се возити од 29. августа до 20. септембра, а трка Ђиро Д'Италија од 3. до 25. октобра. Шпанска Вуелта одржаће се од 20. октобра до 8. новембра. Трка Милан - Сан Ремо возиће се 8. августа, а у току су и Трка око Пољске, али и Трка око Чешке.

Бициклизам је један од првих спортова чија су такмичења настављена у свијету али и у Србији и за сада на тркама широм планете није било великих проблема и случајева ковида 19 од маја, када су трке у свијету настављене.

Захваљујући најоштријим мјерама Свјетске бициклистичке Федерације (УЦИ) које се максимално поштују, такмичења у бициклизму одржавају се несметано, те су тако у посљедње двије седмице вожене и трке у региону, у Румунији и у Бугарској.

На тим тркама наступили су и неки од најпознатијих бициклиста на свијету у овом тренутку, као и репрезентативци Србије.

Челници Бициклистичког савеза Србије обављају посљедње припреме за јубиларну, 60. међународну Трку кроз Србију (31. август - 3. септембар) и 14. издање трке Београд - Бањалука (од 4. до 7. септембра).

Сваки члан тима који наступа на тркама из календара Свјетске бициклистичке Федерације у којем се налазе и Трка кроз Србију и трка Београд - Бањалука, мора имати негативан ПЦР тест не старији од 72 сата.

- На нашим тркама поштоваће се све мере безбједности које је прописала Свјетска бициклистичка Федерерација (УЦИ). Репрезентација Србије је возила трке у Бугарској, Вељко Стојнић је освојио чак и бијелу мајицу и заузео друго мјесто у генералном пласману. Велика је заинтересованост иностраних тимова, а на Трци Кроз Србију и трци Београд - Бањалука наступиће више од 150 бициклиста из 30 свјетских земаља. Свјетска бициклистичка Федерација прописала је строго правило да сваки члан тима који наступа на међународним тркама из календара Свјетске бициклистичке Федерације мора имати негативан ПЦР тест не старији од 72 часа. У супротном, неће моћи да учествује на тркама. Водићемо рачуна о најситнијим детаљима, почевши од смјештаја екипа до церемоније проглашења најбољих возача - изјавио је директор Трке кроз Србију и трке Београд - Бањалука Владимир Куваља.

Бициклизам је спорт у којем нема контакта међу такмичарима и одржава се на отвореном простору.

Поред оштрих мјера које је прописала Свјетска бициклистичка Федерација, спортски директор Трке кроз Србију и трке Београд - Бањалука Саша Гајичић напомиње да читав тим стручњака даноноћно ради на организацији како би на региоалним најпознатијим бициклистичким манифестацијама све протекло без икаквих проблема, што се тиче безбједности свих учесника.

- Поред свих мјера које је прописала Свјетска бициклистичка Федерација, придржаваћемо се и свих прописаних мјера које је прописао кризни штаб за сузбијање заразне болести Ковид19. Такмичари ће бити смјештени на више локација, то јест у више хотела и неће имати никакав контакт са другим људима ван каравана. Екипе, то јест такмичари неће имати међусобан контакт прије и након сваке етапе. Свакодневно ће се по неколико пута мјерити температура свима у каравану. Поштоваће се дистанца чак и на старту сваке етапе, а током церемонија проглашења најбољих, по један такмичар ће излазити на бину и примати награде и мајице немијењене најбољима које ће бити постављене на специјалном сталку и бициклисти неће имати никакав контакт са другим особама. На церемонији проглашења најбољих, сви ће носити заштитне маске" -истакао је Саша Гајичић, спортски директор Трке кроз Србију и трке Београд - Бањалука.