latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:37 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Дрвар штити географско поријекло чувене дрењине (ВИДЕО)

Пласман производа од дрењине у Дрвару незнатно је поремећен пандемијом вируса корона. За разлику од прошле године, произвођачи овогодишњим уродом нису задовољни. Почео је и пројекат заштите географског поријекла дрењине.
Производи од дрењине - Фото: РТРС
Производи од дрењинеФото: РТРС

У Дрвару дрењину зову својим амбасадором. Њеном прерадом се у овој федералној општини са српском већином бави 50-ак домаћинстава, који производе ракију, пекмез, џем и ликер. Упркос пандемији, потражња за производима од ове биљке постоји.

Прерадом дрењине бави се и Оливера Јовић каже да се купци и у вријеме пандемије руководе девизом "буди драв као дрен", те да су највише наручивали сок од дрењине.

Весна Родић каже да има свој круг купаца, али да су због панедмије одгођени сајмови и могућност пласмана производа на тај начин.

Произвођачи кажу да ће ове године урод дрењине бити знатно мањи од прошлогодишњег.

- Ове године род је знатно мањи, али је плод знатно крупнији, ваљда због тога што га нема пуно. Надам да ће бити дрењина бар за џемове и сокове - истиче Родићева.

Надлежни у Дрвару истичу да већ 20 година раде на афирмацији дрењине. У сарадњи са Министарством пољопривреде Српске почео је пројекат заштите географског поријекла ове биљке.

- То ће нам увелико помоћи, јер ћемо кроз тај пројекат доћи до тачнијих података о стварним количнима дрењине на подручју општине Дрвар, с обзиром да је плантажна производња интензивирана тек посљедњих година и да постој велики број дивљих стабала која још увијек нису мапирана, тако да велике количине плода пропадну - каже начелница општине Дрвар Душица Рунић.

У општини Дрвар најављују да ће и ове године и поред пандемије, бити одржана привредно-туристичка манифестација Дани дрварске дрењине.