latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:14 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Сански Мост: Сјећање на 5.500 жртава свирепог усташког злочина (ВИДЕО)

У Санском Мосту обиљежена је 79. годишњица убиства 5.500 Срба, Јевреја и Рома на Илиндан 1941. године. У Цркви светих апостола Петра и Павла служена је литургија, након чега је на Спомен гробљу "Шушњар" служен парастос и положени вијенци.
Шушњар парастос - Фото: СРНА
Шушњар парастосФото: СРНА

Осамдесетдвогодишњи Веселин Лукић један је од потомака свирепо убијених Срба на Шушњару. Усташе су му на овом мјесту убиле оца, брата и стрица.

- Ми смо заборавили злочине и њихове починиоце, па нам се то данас обија о главу. Увијек су жртве биле жртве фашистичког терора. Међутим, ту није било страног војника, све су то били људи с ових простора - каже Лукић.

Поручено је да невине жртве никада не смију да буду заборављене.

- Данашњи дан за све Сањане - Србе, који живе овдје, који су расути свуда по свијету, је дан светости, дан када заиста осјећамо патњу и бол за нашим страдалима - рекао је Невен Маринковић, протојерер Српске православне цркве у Санском Мосту.

Парастос страдалима на Шушњару и полагање вијенаца дио су манифестације која се организује поводом Дана и крсне славе општине Оштра Лука - Илиндана.

- Непосредно након окупације, на простору Санског Моста почеле су масовне егзекуције српског становништва. Људи су убијани редом. Овдје није било никаквог оружаног сукоба, убијани су дјеца, жене страци, одрасли мушкарци... - каже начелник општине Драган Станар.

На још два стратишта Срба из Санског Моста данас је служен парастос и положени вијенци.