latinica  ћирилица
02/08/2020 |  15:17 ⇒ 15:57 | Аутор: СРНА

Нови Град: Обиљежен Дан страдања српског становништва

Новом Граду данас је обиљежен Дан страдања српског цивилног становништва у Другом свјетском рату.
Дан страдања, Нови Град - Фото: СРНА
Дан страдања, Нови ГрадФото: СРНА

Парастос код спомен-обиљежја за 33 жртве у засеоку Вуруне и на мјесном гробљу гдје су сахрањене још 42 жртве, углавном дјеца страдала на Илиндан 1941. године, служио је свештеник Ненад Радуловић.

- Нажалост, ово је само једно од бројних мјеста страдања српског народа у Другом свјетском рату. Света хришћанска дужност је да се сјећамо свих жртава - рекао је Радуловић.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да је српски народ био присљен да учествује у ратовима и да је платио огромну цијену.

- Српски народ се није опоравио од губитака у ратовима. Након сукоба наш народ никад није повратио предратни број становника - рекао је Дрљача.

Предсједник Општинског одбора СУБНОР-а Драго Тодић навео је да су жртве у Вурунама прве на подручју ове општине, те да су цивили убијени на свиреп начин.

- У нашој општини је у Другом свјетском рату страдало 5.000 цивила и 2.000 војника што је 17 одсто од укупног броја тадашњих становника - напоменуо је Тодић.

Крајем јула и почетком августа 1941. године, једна бригада тек формиране "Павелићеве легије" задржала се на простору новоградске општине око двадесетак дана и за то вријеме на најсвирепији начин убијала српско становништво.

У овом погрому на подручју новоградске општине убијено је 106 дјеце, а само у засеоку Вуруне поклано је 24 дјеце.

Усташе су у подруму једне куће у Вурунама 2. августа 1941. године побиле 75 цивила. Међу њима је било 14 дјеце до седам година, од којих двоје тек рођених. Најмлађа жртва рођена је 1941. године, а најстарија 1878.

Након покоља, на гробљу недалеко од куће у којој се десио злочин, сахрањене су 42 жртве, а преостале 33, које у том тренутку није имао ко сахранити, покопане су у заједничку гробницу.

Њихови посмртни остаци ту су били све до 2006. године када је обављена ексхумација и сахрана, а 2012. године изграђено спомен-обиљежје.

Дио документационог материјала о страдању у Вурунама је у Музеју геноцида у Београду, а други дио у општини Нови Град.

Овај и друге злочине усташке власти НДХ почетком августа 1941. године, када је на простору Крајине побијено на десетине хиљада српских цивила, тематски обрађује књига професора Милоша Вујановића "Крвави печат", објављена 2008. године, настала на основу прикупљеног материјала и сјећања преживјелих.

Осим у Вурунама, у оквиру обиљежавања Дана страдања цивилног становиштва општине Нови Град, парастос је данас служен и у Храму Свете великомученице Марине у Масловарама за страдале из овог и насеља Црна Ријека и Јошава, те код спомен-костурнице у Црној Ријеци, као и код спомен–табле на жељезничкој станици у Благај Ријеци.

Обиљежавање Дана страдања цивилног становништва у Другом свјетском рату организује Комисије за његовање традиције ослободилачких ратова општине у сарадњи са Општинским одбором СУБНОР-а и Општинском борачком организацијом.