latinica  ћирилица
02/08/2020 |  13:55 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Обиљежена крсна слава општине и 11. Мркоњићке бригаде (ФОТО/ВИДЕО)

Општина Мркоњић Град и 11. Мркоњићка лака пјешадијска бригада обиљежиле су крсну славу Светог пророка Илију и тим поводом служен је парастос за погинуле српске борце и цивиле, међу којима је и њих 181 чије је тијело извађено из једне од највећих масовних гробница у Републици Српској.
Мркоњић Град: Тегелтија полагање вијенаца - Фото: СРНА
Мркоњић Град: Тегелтија полагање вијенацаФото: СРНА

Цвијеће је положено на спомен-обиљежје масовне гробнице на Градском православном гробљу, као и на централно-обиљежје на Тргу српских бораца.

Присутни су, између осталих, били предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија и потпредсједница Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић.

Славски обред обављен је у Храму Светог Саве.

Начелница Мркоњић Град Дивна Аничић рекла је да због епидемиолошке ситуације ове године крсну славу прослављају без манифестација и концерата.

Мркоњић Град: полагање вијенаца

- Славу не можемо прославити без жита, славског колача, не можемо без сјећања на погинуле борце и парастоса, а тако је било и ове године - истакла је Аничићева.

Она је додала да, без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију, живот у овом граду није стао, као ни капитални пројекти.

- Нашли смо начина да помогнемо привредницима због посљедица пандемије, а настављају се и инфраструктурни пројекти изградње канализације, водовода, да би се одржала економија и ниво јавне потрошње - нагласила је Аничићева.

Командант 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде генерал Радован Илић честитао је свим борцима славу, нагласивши да је најбитније да се сјете погинулих другова који су кости оставили на славном путу бригаде.

Положени вијенци на споменик

Он је истакао да је ова бригада одликована Орденом предсједника Републике и Медаљом Петра Мркоњића за све успјехе постигнуте у Одбрамбено-отаџбинском рату.

У Мркоњић Граду је послије Одбрамбено-отаџбинског рата пронађена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској. Ту је било 181 тијело жртава, међу којима 81 цивила, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Српске.

У мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

На подручју ове општине је током 117 дана хрватске агресије порушено и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона КМ.

Иако се зна ко су починиоци, за злочине у Мркоњић Граду нико није одговарао.