latinica  ћирилица
02/08/2020 |  13:13 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

Молитвено сјећање на жртве усташког покоља у Ливну

У Новом Саду данас је уприличено молитвено сјећање на 1.600 српских цивила, махом жена, дјеце, стараца и мушкараца над којима су звјерски злочин у Ливну починиле усташе у Другом свјетском рату.
Нови Сад - молитвено сјећање - Фото: РТРС
Нови Сад - молитвено сјећањеФото: РТРС

Поводом тог великог страдања, служена је Света литургија у Храму Светог Ћирила и Методија у новосадском насељу Телеп.

Протонамјесник Велимир Врућинић, настојатељ храма, рекао је да никада не смију бити заборављене жртве предака, имена српског и православног.

- Наша порука мора, међутим, бити хришћанска. То значи не да узвратимо истом мјером, не да мрзимо оне који су починили злочин и светимно им се. Жртва страдалих Ливњака је за све нас жртва љубави, трпљења, али и жртва свијести, истине и добра међу људима - рекао је Врућинић.

Према његовим ријечима, жртва ливањских Срба равна је оној првог мученика - Христа, који је на крсту ћутећи подносио и носио свој крст.

- На то смо позвани и сви ми који данас живимо. Наравно, да љубављу, праштањем, али и памћењем подносимо све оно што нам се сада дешава. Дакле, с једне стране мислимо на наше недужно страдале, а с друге стране њихова жртва је трајна порука за све нас који данас овдје живимо, како сами и међу собом да се односимо према тој сталној и непрекидној борби добра и зла - рекао је Врућинић.

Литургије поводом страдања недужних Ливњака у Другом свјетском рату служене су и у Ливну, на Авали, у Губину, Чапразлијама и у Челебићу.

Литургије су организовали Лијевањска парохија и Удружење "Огњена Марија Ливањска".

Ове године, због епидемије вируса корона, нису служени парастоси страдалим Ливњацима.