latinica  ћирилица
02/08/2020 |  11:35 | Аутор: СРНА

Линта: Милошевић да још једном размисли о одласку на прославу у Книн

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скуштине Србије Миодраг Линта позвао је потпредсједника Владе Хрватске из реда српског народа Бориса Милошевића да још једном размисли о одласку на прославу "Олује" у Книн, јер би то била велика увреда за српски народ, посебно за крајишке Србе.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је позвао и лидера Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорада Пуповца да повуче договор са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и да кажу Милошевићу да не иде у Книн.

Према његовим ријечима, у Хрватској је живјело више од 700.000 Срба, а протјерано је више од пола милиона.

Линта је за РТС рекао да је велика лаж Милошевића да ће његов одлазак у Книн побољшати статус преосталих Срба у Хрватској, те је подсјетио да је у прве четири године Пленковићеве Владе повећан број физичких и вербалних напада на Србе, да је дошло до пораста насиља и мржње у хрватском друштву према свему што је српско и до рехабилитације усташтва и НДХ.

Комесар Србије за избјеглице Владимир Цуцић поручио је поводом 25 година од хрватске акције "Олуја" да су највећи губитници они који протјерају свој народ, у овом случају Хрватска, јер пуста земља никоме не треба.

Цуцић је навео да се на просторе Хрватске и дијелом у БиХ од краја рата до сада вратило око 70.000 људи и да је то вјероватно и коначан број повратака.