latinica  ћирилица
02/08/2020 |  11:10 ⇒ 12:00 | Аутор: РТРС

Бањалучанка Тајана Гуденус: Успјех је резултат едукације и рада

Тајана Гуденус је у протекле двије године, заједно са својим супругом Јоханом Гуденусом, била у центру медијске пажње. О томе како се носити са свим тим Тајана је први пут, након дугог периода, разговарала са аустријским водитељем Волфангом Фелнером.
Тајана Гуденус (фото:dunav.at) -
Тајана Гуденус (фото:dunav.at)

Тајанина породица је избјегла из Хрватске у Србију, те за вријеме НАТО бомбардовања у Бањалуку, гдје Тајанини родитељи и данас живе. Мајка јој је нотар, а отац приватник.

Тајана се 2007. године преселила код тетке у Беч, гдје је завршила бечелор и мастер студије међународне економије и привредног права на бечким државним факултетима, а тренутно завршава докторат.

У Бечу је годинама волонтирала као амбасадорица за интеграције у склопу Аустријског интеграцијског фонда. На тај начин жељела је да придонесе друштву у Аустрији и упути јасну поруку да страно поријекло не даје мање, већ више могућности (с обзиром на мноштво страних језика), а тиме је и жељела да помогне свима са мигрантском позадином у реализацији властитих идеја.

Тајана такође говори и пет језика, а то су: српски, њемачки, енглески, руски, шпански и мало кинеског.

Оно што је посебно изненадило аустријску јавност, с обзиром на политичке погледе њеног супруга Јохана Гуденуса, који је био замјеник шефа десничарске партије, била је информација да је Тајана помагала избјегличким породицама из Сирије, те је још прије великог избјегличког таласа 2015. године примила мајку са четворо мале дјеце да живе код ње у стану. Породица је живјела код Тајане готово годину дана, а аустријски медиј Puls 4 је због великог интересовања јавности за ову прилично полемичну информацију, баш овом аспекту њене биографије посветио репортажу са фотографијама и снимцима.

Тајана је у такође нагласила како је јако битно да прва интеграциона искуства буду позитивна, јер једино тако ће постојати и жеља за интеграцијом.

Она се осврнула и на програм "Мржња на мрежама", како би зауставиле мржњу која се шири на социјалним мрежама. Овом приликом подржала је ову иницијативу у нади да ће се заиста у будућности нешто промијенити по овом питању и да ће цyбер насиље бити заустављено.

Од прошле године и "Ибица" видеа који је процурио у аустријској јавности, Тајана и њена породица нашли су се у центру пажње не само аустријских, него и свјетских медија. Управо због тога, Тајана је кренула да путем Инстаграма добија различите поруке мржње, али и пријетње смрћу.

Једна таква инстаграм порука је и била разлог њеног обраћања јавности. Непозната особа која Тајану већ дуже прати је тврдила да зна гдје она станује и гдје са дјецом иде у шетњу, као и да се неће смирити док не ухвати њу и дјецу. Полиција спроводи истрагу и по посљедњим писањима медија се ради у политички мотивисаној пријетњи.

- Након објављивања информације о мојој вези са Јоханом сам почела примати пријетеће поруке и до сада сам их увијек брисала, а те особе блокирала. Међутим, ова особа ми је пријетила са неколико различитих профила и сваки пут након блокирања би та особа направила нови профил, тврдећи да је не могу блокирати и да ће ме пронаћи. Ово је био први пут да сам осјетила страх и реалну опасност за моју дјецу, јер је недуго прије ове поруке у једном аустријском медију била објављена наша пуна кућна адреса - рекла је Тајана у интервјуу.

Многи пореде ову снажну жену са Алмом Задић, која исто тако има мигрантску позадину, али која се захваљујући својом едукацијом и радом, успјела попети на врх аустријског друштва.

Извор: dunav.at