latinica  ћирилица
01/08/2020 |  22:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Научници направили маску која "убија" вирус корона

Научници у Португалу саопштили су да су направили маску која убија вирус корона.
Заштитна маска -
Заштитна маска

Они су креирали маске са специјалним премазом који помаже да се "деактивира" вирус корона у додиру с тканином од које су израђене, пише Јуроњуз.

Тим стручњака тврди да заштита на маскама остаје и након 50 прања, што је чини веома отпорном.

Премаз на маскама за пола сата може да смањи могућност да се неко зарази за 99 одсто, рекао је Педро Симас из Института за молекуларну медицину у Лисабону, један од виролога који је радио на креирању маске.

Иако то звучи сувише добро да би било истинито, Симас не мисли да је то преокрет којим се постиже побједа.

Он инисистира на томе да су добитна комбинација ношење маске, генерално, у комбинацији са држањем физичке дистанце.

- Ови вируси се преносе путем великих капљица - респираторних капљица, пречника око једног милиметра - објаснио је он и додао да је "тако свака баријера која спречава ове велике капљице да приступе респираторном систему веома ефикасна".

- Мислим да је ово само још једна алатка, још један елемент да маскама, додатак физичкој баријери који сада може да представља и хемијску баријеру за вирус - рекао је научник.

Активни састојак на овим маскама већ је успјешно тестиран на француском Инситуту Пастер у Лилу против вируса Х1Н1 и ротавируса, саопштио је Институт.

Они који су забирнути од чега се састоји тај премаз, треба да знају да премаз има сертификат ОЕКО-Теx, што значи да не садржи штетне супстанце и да је безбједан за људе.

Било да је ријеч о маски са заштитом или обичној, Симас се нада да ће људи схватити колико је важно да покривају уста и нос током пандемије.

- То је једноставно и представља тако малу жртву - напоменуо је он и додао да зна да је неудобно, да је агресивно, да не можемо да видимо туђе емоције, али да је то мала жртва како би се спасили животи.