latinica  ћирилица
01/08/2020 |  22:00 | Аутор: СРНА

Богати Американци купују пасоше других земаља

Богати Американци масовно купују држављанства других земаља након што су државе почеле да отварају своје границе, али због епидемије вируса корона многе на листу којима је дозвољен улазак нису уврстиле грађане САД.
Пасош (Фото: Тhinkstock) -
Пасош (Фото: Тhinkstock)

Арманд Артон, предсједник финансијске компаније Артон капитал специјализоване за добијање држављанства кроз инвестиције у одређеној земљи, рекао је да је дошло до "пораста спознаје о предностима посједовања више од једног пасоша".

Артон је навео да се потражња за услугама његове компаније повећала за 30-40 одсто, а да се цијена таквих услуга креће од 100.000 долара за држављанство Кариба до више од два милиона долара за пасоше неких европских земаља.

Артон је навео и да је било ситуација када би његову компанију позвали Американци и пожалили се да "не могу да верују да их њихов супер пасош не може одвести у довољан број земаља као прије", па би потом затражили савјет шта да раде.

- То раније није био случај - констатовао је Артон.

Инвестиције да би се добило држављанство односе се на некретнине, обвезнице, као и разне пословне иницијативе, наводи Спутњик.