latinica  ћирилица
01/08/2020 |  19:42 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Просрпске странке у Црној Гори договориле велику коалицију (ВИДЕО)

На парламентарне изборе у Црној Гори, који се одржавају 30. августа, просрпска опозиција ће изаћи јединствено. Синоћ је, након вишедневних преговора, договорена велика коалиција, која ће јавности бити представљена наредне седмице.
Црна Гора - Фото: илустрација
Црна ГораФото: илустрација

Осим намјере да прекину три деценије дугу владавину Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, ујединио их је и однос црногорске власти према Српској православној цркви.

Оно што у 30 година владавине Демократске партије социјалиста није виђено у Црној Гори, од синоћ је нова политичка реалност. До сада увијек разједињена, просрпска опозиција одлучила је да заједно наступи на предстојећим изборима.

Након вишедневних преговора, договорена је велика коалиција ДФ, СНП, Народног покрета, Праве Црне Горе и још једног броја странака и нестраначких личности.

- Спремно дочекујемо ове изборе, ја сам увјерен да ћемо 30. августа имати то задовољство, ту привилегију и част да, у име свих оних грађана који три деценије чекају промјене, саопштимо да су промјене дошле у Црну Гору - рекао је Милан Кнежевић, ДФ.

Кључна тачка, која је ујединила просрпску црногорску опозицију, је однос власти према СПЦ. Масовне литије, које су прекинуте због пандемије вируса корона, показале су, поручују, шта народ у Црној Гори мисли када је ријеч о одбрани светиња. Истичу да више није ријеч о политици већ о егзистенцији Срба у Црној Гори.

- Нарочито у тренутку када ми у посљедњих пола године доживљавамо највећи могући удар на оо што је темељ Срба, не само у Црној Гори него уопште, а то је Српска православна црква. Због тога ово има значај не само за Црну Гору већ много шире - поручује Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе.

Иако власт у први план своје предизборне кампање ставља борбу против епидемије и њених економских посљедица, и даље је доминантно питање цркве и спорног Закона о слободи вјероисповијести. Црногорски предсједник Мило Ђукановић оптужио је СПЦ у Црној Гори да је, кроз литије, ушла у политику и да преко ње наводни руско-српски центри моћи желе промјену власти у овој земљи.

Листу за парламентарне изборе у Црној Гори, када је ријеч о уједињеној опозицији, предводиће професор Здравко Кривокапић, који је дао оставку на функцију директора невладине организације "Не дамо Црну Гору", за коју медији преносе да је блиска са Митрополијом црногорско-приморском.