latinica  ћирилица
01/08/2020 |  19:12 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Домаће лубенице вриједних домаћина Калабића теже и до 30 килограма (ВИДЕО)

Ових дана од високих температура нема бољег расхлађења и освјежења од лубенице.
Лубенице - Фото: РТРС
ЛубеницеФото: РТРС

Домаће и ране лубенице пристигле су ових дана у Петровом селу код Нове Тополе. Неке су достигле и до 30-так килограма.

На парцели Драгише Калабића из Петрова села у току је сјеча лубенице. Калабић узгаја лубеницу на шест хектара и каже да су протекли дани били идеални са доста сунчананог времена, па је плод добио на маси и развио је добру сласт.

- Берба касни 10 до 15 дана. У тих посљедњих 10 до 15 дана имали смо довољно сунца и топлоте тако да лубеница ове године изузетно слатка. Надамо се да ћемо продати све количине - каже Калабић.

Лоше временске прилике у прољеће утицале су на вријеме садње лубенице, па је овогодишња берба ране сорте оксанила десет дана. За касне сорте која ће пристићи за седам дана Драгиша очекује боље приносе и прихватљиву цијену на тржишту.

- Што се тиче касније сорте, која је имала боље услове за за раст и развој, очекујем веће приносе надам се да ће цијена бити прихватљива - каже овај вриједни домаћин.

У брању лубенице учествује цијела породица, међу њима и најмлађи чланови који су добри кушачи. А како изабрати слатку и сочну лубеницу за многе је недоумица, па смо питали Драгишу како је препознати.

- Лубеница мора имати добар јак "одзвук", мора да "звони", да се чује... То је најбољи савјет. Купци воле да се лубеница расијече и ако им се свиђа јадна узеће и другу половину и онда је сто одсто сигуран шта је унутра - каже Драгиша.

Највећи проблем има са лубеницом из увоза, која му прави конкуренцију на тржишту. Ове сезоне очекује принос и до 200 тона на четири хектара. Цијена лубенице се креће од 30 до 40 фенига по килограму. Да ова цијена остане до краја сезоне производња лубенице за ову породицу би била задовољавајућа.