latinica  ћирилица
01/08/2020 |  19:06 ⇒ 22:18 | Аутор: РТРС

Зафрановић очекује подршку Српске за филм "Дјеца Козаре" (ВИДЕО)

Филм "Дјеца Козаре", редитеља Лордана Зафрановића, о страдању српског народа, посебно дјеце у НДХ, добио је финансијску подршку Филмског центра Србије у износу око 250.000 евра.
Дјеца жртве НДХ - Фото: РТРС
Дјеца жртве НДХФото: РТРС

Филм ће бити снимљен према сценарију књижевника Арсена Диклића, а један дио биће сниман у Републици Српској, на аутентичним локацијама. Финансијска конструкција још није затворена, а ауторски и продуцентски тим очекује финансијску подршку из Републике Српске.

Славни југословенски редитељ, Лордан Зафрановић, у родној Хрватској често суочаван с неприхватањем због покушаја објављивања истине о Јасеновцу, након три деценије припреме, режираће филм "Дјеца Козаре". Ова потресна и и трагична филмска прича, кроз судбину троје дјеце с Козаре, сестре Раде и браће Мићка и Гојка биће крик против зла и нерашчићеног историјског ужаса, каже Зафрановић.

Дјеца глумци биће изабрани у поткозарским општинама, а на обали Уне планирана је и градња реплике јасеновачког логора, који би ту требало да остане и након снимања.

- Моја идеја је и раније била да на том мјесту буде изграђен едукативни центар за ученике, студенте и посјетиоце како би видјели димензију страдања, односно све оно што се у том логору, нажалост, дешавало. Наравно да ћу доћи и на разговоре у Републику Српску гдје се то дешавало и ту ћемо формирати одређени штаб. Изабраћемо дјецу на лицу мјеста, због тога што они морају бити аутентични представници тога подручја и говор им мора бити аутентичан - рекао је Зафрановић.

Вијест да ће бити екранизован филм о страдању српске дјеце подно Козаре, дубоко је дирнула многе на овом подручју, гдје је у Другом свјетском рату у логорима или на други начин свирепо убијено више од 12.000 дјеце.

- Дјеца су најчешће умирала у логорима смрти, али су исто тако страдала и у покољима који су се дешавали овдје на овим просторима. Само је у два села, односно у Паланчишту, које одувијек сматрамо једним селом, у току рата убијено 250 дјеце. Толико дјеце сада похађа основну школу у некаквом мањем мјесту - каже Вељко Родић, предсједник СУБНОР-а Приједор.

Након три неуспјешна конкурса, филм "Дјеца Козаре" добио је финансијску подршку Филмског центра Србије у износу око 250.000 евра.

- Свједоци смо томе да су се од 1945, 1946. године па до распада Југославије, заправо прећуткивале одређене историјске теме. Овај конкурс служи томе да би теме које су биле прећуткиване из добро познатих разлога, једнопартијског једноумља и осталог, коначно могле некако да испливају - каже Александар Протић, члан Комисије Филмског центра Србије.

Филм ће бити сниман на аутентичним локацијама, а одобрена средства недовољна су за реализацију.

- Наш оквирни план је негдје на нивоу близу два милиона евра. Добили смо од ФЦС око 250.000, тако да нам недостаје много новца. У неким плановима за суфинансирање рачунамо и на средства из Републике Српске - каже продуцент филма, Мирослав Могоровић.

Почетак снимања овог филма зависи од прилива новца. Под Козаром сматрају да је одавно требало да буде снимљен, а савим је сигурно да ће у домаћој кинематографији бити значајан документ, прије свега, с историјског гледишта.