latinica  ћирилица
01/08/2020 |  17:13 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Кустурица: Лотика уложила 5.695.000 КМ у Андрићград

Идејни творац Андрићграда, прослављени свјетски и српски редитељ Емир Кустурица изјавио је Срни је да је већ уобичајена пракса два приватна медија у Републици Српској, која су под контролом странаца, да настављају са лажима и смишљеним подвалама у вези са његовим именом и дјелом која се, како је нагласио, овај пут тешко могу поднијети.
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll) -
Емир Кустурица (фото: Tanjug / Dimitrije Goll)

- Портал Капитал није слагао много, "само" за 5.695.000 КМ. Да ли је то мала лаж и мала сума новца на овој скупоћи!? Хиљаду пута је умањено улагање Лотике у Андрићгад - истакао је Кустурица упитан да прокоментарише наводе тог портала, које је пренијела и Телевизије БН, да је фирма Лотика уложила само 5.000 КМ у Андрићград.

Кустурица је нагласио да је Лотика, фирма која је била власник Андрићграда 51 одсто, уложила 5.400.000 КМ и да то стоји у свим папирама што се да лако провјерити.

- То је јасно и лако је провјерљиво ко хоће да провјери а не да износи гнусне, прљаве лажи. Стога, са својим адвокатским тимом, озбиљно размишљам да те лажи ријешимо на суду. Тај портал је хиљаду пута умањио улагање Лотике у Андрићград и то мора коначно да заврши на суду - поручио је Кустурица.

Он је појаснио да се тренутно пројекат Андрићград налази у поступку докапитализације и анализе колико је ко уложио у његову реализацију.

- Лотика је уложила 5.400.000 КМ, нешто мало мање општина са својим улагањима, затим ту су биле и донације предузећа, а остало углавном Влада која ће у поступку докапитализације постати већински власник фирме. Овдје је ријеч о испуњавању обећања тадашњег предсједника Републике Милорада Додика који је рекао када пројекат буде завршен онда ћемо видјети колико је ко уложио и ко може у будућности да буде већински власник те фирме - нагласио је Кустурица.

Он је навео да је у току склапање уговора, судски вјештаци су дали своју процјену и управо у тој процјени садржано је све што негира лажи да је Емир Кустурица уложио 5.000 КМ.

- То је апсолутна лаж. Фирма чији је власник Емир Кустурица уложила је 5.400.000 КМ у тај пројекат. То, опет, не значи да већински власник треба да уложи више од 5.000 КМ, али ми смо уложили јер нас је занимало и жељели смо да направимо један мирољубиви пројекат на Дрини који је једна временска машина која пролазе кроз све стилове који су ту могли да буду а нису, а опет се уклапају у историју европске цивилизације - рекао је Кустурица.

Он је додао да је процјена завршена и сада треба уговор да се усклади са оним што захтјева скупштина Привредног друштва Андрићград, општина Вишеград и Влада, која постаје већински власник јер је докапитализовала ову фирму.