latinica  ћирилица
01/08/2020 |  12:52 ⇒ 12:53 | Аутор: Агенције

"То ће бити један велики талас"

Многи епидемиолози повећање броја заражених лица вирусом корона сматрају поновним оживљавањем епидемије и почетком другог таласа.
Вирус корона -
Вирус корона

Прије неколико дана британски премијер Борис Џонсон изјавио је да Европу погађа други талас ковида 19.

Ипак, епидемиолози упозоравају да се термин други талас користио док се о новом вирусу САРС-ЦоВ-2 мислило да показује изразити сезонски образац, попут грипа која доминира током касне јесени и зиме.

Аналитичари су упозоравали на пандемију шпанског грипа из 1918. године, која је однијела животе између 50 и 100 милиона људи, а одвијала се у три таласа до 1920. године, од којих је други био најсмртоноснији.

За разлику од грипа, код ковида 19 такав се сезонски образац не уочава па Свјетска здравствена организација истиче да смо у првом пандемијском таласу.

- То ће бити један велики талас. Ићи ће мало горе и доље. Најбоље би било да га одмах поравнате и претворите у нешто што вам само "запљускује ноге" - рекла је Маргарет Харис, портпаролка СЗО.

- Респираторни вируси у прошлости су имали тенденцију да се манифестирају у различитим сезонским таласима. Ово је нови вирус који се понаша другачије. Чини се да годишња доба не дјелују на пренос вируса, који је усмртио више од 650.000 особа у свијету и заразио више од 16 милиона - навела је Маргарет Харис.

Нагласила је да је и  љето проблем, јер "вирус корона воли сва годишња доба" што најбоље показују примјери САД и Бразила, двије држава које се суочавају с највећим бројем обољелих, а тренутно су у два различита годишња доба.

Како је други талас код вируса корона сада тешко дефинисати, многи епидемиолози користе термине као "поновно јачање епидемије" или "поновно оживљавање епидемије". Притомм као један од параметара користе кумулативни број случајева на 100.000 становника током 14 дана, на темељу чега неке владе доносе одлуку о епидемиолошким мјерама при уласку у земљу.