latinica  ћирилица
01/08/2020 |  11:46 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

ПД "Семберија" обогатила сточни фонд (ВИДЕО)

Планове Пољопривредног добра "Семберија" да побољшају генетски потенцијал властите фарме и повећају производњу млијека и меса, пандемија вируса корона није угрозила. Из Чешке су увезли 64 јунице и обогатили сточни фонд. У набавку високо-млијечних грла и изградњу пољопривредних објеката, уложили су 400.000 марака.
Сточарство - Фото: РТРС
СточарствоФото: РТРС

Захваљујући подстицајима ресорног министарства од 25 пфенинга по литри млијека екстра квалитета, те коректној цијени коју плаћају откупљивачи, производња млијека је, кажу у Пољопривредном добру "Семберија", исплатива. Дневно произведу око 3800 литара - годишње милион и по. Улагања у високомлијечна грла, изградњу стаја и измузишта, омогућиће им да производњу удвоструче.

- Извршили смо према том плану једну набавку у шестом мјесецу, 64 јунице из Чешке, расе монбелијар и чешки сименталац. План је у септембру да се увезе још 96 јуница, нешто из Француске, нешто из Чешке, како бисмо следеће године, у марту 2021. ималу ту планирану производњу млијека - нагласио је Бранимир Адрић, директор ПД "Семберија"

Пољопривредно добро "Семберија" бави се и ратарском производњом. Обрађују око 2.300 хектара. Сами производе храну за своје фарме.

- Обезбјеђујемо негдје око 3 до 4.000 рол бала за наше потребе, тежине од 100 до 130 кг. Обезбјеђујемо и довољне количине силаже, негдје око 400 вагона - истакао је Драгиша Алексић, шеф Ратарске производње.

Овм фармом управља се путем посебног софтверског система који омогућава праћење здравственог стања животиња, репродукције и квалитета. План је да се наредне године формира и репроцентар у којем ће се производити јунице сименталске расе.