latinica  ћирилица
01/08/2020 |  09:41 | Аутор: СРНА

Након улице Благоје Јововић добија и спомен-плочу у Земуну

Град Београду ће у сриједу, 5. августа, свечано открити спомен-плочу посвећену Благоју Јововићу, који је пуцао на усташког вођу Анту Павелића.
Благоје Јововић (Фото:Printscreen) -
Благоје Јововић (Фото:Printscreen)

Скупштина града Београда је, на иницијативу замјеника градоначелника Горана Весића, 30. јула донијела одлуку да Загорска улица у Земуну буде преименована у Улицу Благоја Јововића.

Весић је за "Спутњик" рекао да ће се спомен-плоча налазити поред табле са именом улице, која ће од сада носити назив по Јововићу.

На спомен-табли у садашњој Загорској улици у Земуну, која ће, одлуком Скупштине града Београда бити преименована у Улицу Благоја Јововића писаће: Благоје Јововић /1922-1999/. Пуцао је 10. априла 1957. године у Буенос Ајресу у Аргентини у Анту Павелића, вођу хрватских усташа, који је руководио геноцидом почињеним над Србима током Другог свјетског рата.

У недостатку судског процеса и законске казне за Павелића, Благоје Јововић је уз помоћ неколико пријатеља, узео правду у своје руке и извршио атентат, од чијих је посљедица Павелић касније и умро.

На тај начин, Благоје је симболично задовољио правду и осветио стотину хиљада Срба који су невини страдали од усташа НДХ.

Породица Јововић, која живи у Аргентини, изразила је захвалност што Београд и Србија нису заборавили српског хероја и патриоту.