latinica  ћирилица
01/08/2020 |  09:06 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Српски проналазачи трећи у свијету у такмичењу "Корона иновација"

Научници из Србије освојили су треће мјесто на свјетском такмичењу Удружења проналазача "Корона иновације" за патент антивирусних и антимикробних материјала у превенцији ширења коронавируса у вентилационим уређајима.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Материјал, односно честице титан-диоксида, апатита и екстрата биљака са ових подручја наноси се на филтере у вентилационим уређајима и на тај начин се знатно смањује активност вируса.

Вођа тима Владимир Павловић са Пољопривредног факултета у Земуну је појаснио да је ријеч о врсти композита прашкастог карактера који се наносе на одређену површину која тим дејством постаје антимикробна и антивирусна.

Павловић, који већ 10 година ради и у Наси на развоју паметних материјала који се као сензори могу користити у заштити човјековог окружења, навео је да би та врста материјала могла да се користи и на површинама које нису дио вентилационих система.

Према његовим ријечима, истраживања показују да титан-диоксид даје својство стаклу да се само очисти.

На овом свјетском такмичењу је учествовало 35 земаља и више од 200 патената. Прво мјесто припало је Либану за одржива санитарна рјешење за воду и окружење, а друго екипи Марока за маске које повећавају имуни одговор на вирусе.