latinica  ћирилица
01/08/2020 |  08:54 ⇒ 10:54 | Аутор: СРНА

Топић: Идуће године очекујемо радове на дионици Вукосавље - Брчко

Директор Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић изјавио је да би наредне године могли да почну радови на изградњи дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко, дуге 33 километра.
Аутопут Бања Лука - Добој - Фото: РТРС
Аутопут Бања Лука - ДобојФото: РТРС

Топић је рекао да је у току усвајање плана парцелације за ту дионицу ауто-пута, након чега слиједи експропријација.

Он је подсјетио да је Влада на посљедњој сједници усвојила важну одлуку о финансирању, пројектовању и изградњи дионице ауто-пута Вукосавље-Брчко, вриједне 600 милиона КМ.

- Дионица је дуга 33 километра, односно до границе дистрикта. Први корак је расписивање јавног позива за финансирање и изградњу. То је посебан начин јавне набавке. Укупна цифра је 600 милиона КМ. Потребно је нагласити да ово није само цијена изградње, већ и трошкови финансирања - рекао је Топић за "Глас Српске".

Топић је објаснио да је сама изградња процијењена на 480 милиона КМ, док су 120 милиона КМ трошкови у које се убрајају провизија, камате и неке друге накнаде.

Одлуком Владе, тврди Топић, "Аутопутеви" су добили сагласност за расписивање тендера, које је припремљен, али се чека да одлука постане правоснажна, односно да буде објављена у "Службеном гласнику".

- Чим то буде, објавићемо тендер и биће рок од неких 30 дана за претквалификацију. Сам поступак се састоји из три фазе. Прва је претквалификација, друга је компетитивни дијалог са претквалификованим компанијама, а трећа достављање коначних понуда. Очекујемо да ћемо до краја године доћи до финализације, евентуално и до могућности избора и додјеле уговора - истакао је Топић.

Топић је најавио да за идућу седмицу, односно сједницу Владе припремају исту одлуку за другу дионицу која иде од Брчког преко Бијељине до Раче.

- Прије тога имамо и дио коридора Пет це, који је преостао да буде изграђен у дужини од 35 километара од Товире до Вукосавља, и о томе преговарамо. То су три активности које би до краја године требало да дефинишу финансирање ка Србији. Практично, идемо у сусрет активностима које је Србија већ почела прошле године, а то је изградња ауто-пута Кузмин-Рача и моста преко Саве у Рачи - рекао је Топић.