latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:07 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Брчански воћари у проблему због извоза (ВИДЕО)

Брчански и подмајевички произвођачи шљиве могу се похвалити добрим овогодишњим родом и одличном откупном цијеном на европском тржишту, на које извозе. Међутим, гранични прелази представљају велику међудржавну административну препреку. Извоз пољопривредних производа из БиХ у Европску Унију, преко Хрватске, функционише тренутно само на два гранична прелаза Градишка и Метковић.
Воћари - Фото: РТРС
ВоћариФото: РТРС

Све то воћарима, причињава заначајне губитке у отежава пласман робе на европско тржиште.

Један од 600 воћара из Брчког са девет хекатара засада шљиве је и Бакија Рибић из села Шаторовићи.

Овогодишњи род шљиве је 80 одсто у првој класи, а цијена на европском тржишту од 80 фенинга по килограму. Рекло би се добра рачуница. Али док се роба одвезе до и преко граничног прелаза Градишка, ето минуса.

- И то у радном времену од понедјељка до петка од 8 до 15 часова. Значи, камиони петком па до понедјељка, морају чекати на граници, то трпе наши купци и произвођачи. Ми смо приморани, преко викедна да лагерујемо робу у хладњаче, уколико имамо капацитете за то - објашњава Рибићева.

Сав труд и улог у воћарство, као извозоно орјентисане гране, а у Брчком, на 1.100 хекатара воћа, само кроз подстиације 840.000 КМ годишње, постаје упитан због тромости и неефикасности дражвног апарата.

- Од тога је највећи проценат на производњи шљиве, 830 до 840 хектара, која је најзаступљенија воћарска култура у Брчко дистрикту - рекла је Блаженка Нинковић, виши стручни сарадник при Одјељењу за пољопривреду Дистиркта Брчко.

Да није до Дистрикта, говори и чињеница да је ова локална заједница, како би стимулисала извоз, сву извезену робу и услуге, ослободила пореза. Прошле године, забиљежен је извоз од 30 милиона КМ.

- Извоз производа и извоз услуга је већ од 2014. године у Брчко дистиркту у потпуности ослобођен плаћања пореза, који је иначе јако низак порез гледано на цијелу Европу и износи десет одсто - истакао је Миодраг Трифковић, дирекотор Пореске управе Дистиркта Брчко.

Проблем брчанских и воћара Семберије, Посавине, Подамјевице није постојао до септембра прошле године, када је затворен граничи прелаз Орашје.

У јануару ове године, тражили су писмено помоћ од Министарства спољне трговине БиХ али одговора још нема.

- Воћари Брчко дистрикта се труде да произведу што квалитетније воће, које ће бити прихваћено у ЕУ. До државне админитрације је. Између држава, у овом случају Хрватске и Босне и Херцеговине, требало би направити некакав компромис, да и једна и друга страна буду задовољне - наводи Саво Лукић, координатор Удружења Воћни клуб Брчко.

За 15 дана пристиже род стенлеја и чачанке родне, и тек тада наступају проблеми. Гужве на граничном прелазу, додатни трошак извозницима и губитак, тешко избореног тржишта.