latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:03 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Испуњен захтјев Српске; Контакт тачка у Министарству безбједности (ВИДЕО)

Заједничка контакт тачка Босне и Херцеговине и Европола биће смјештена у Министарство безбједности, као што је и тражила Република Српска. Из Европола је стигла потврда да ће прихватити опцију Републике Српске и одбацити приједлог Федерације која је најважнију тачку сарадње жељела видјети у Дирекцији за координацију полицијских тијела.
Европол - Фото: Wikipedia
ЕврополФото: Wikipedia

Замјеник министра безбједности БиХ, кадар Републике Српске Недељко Јовић потврдио је да је добио сигнал Европола да ће заједничка контакт тачка бити у том министарству, као што је и предвиђено његовом Инструкцијом.

Задовољан је потврдом да су аргументи Републике Српске вјеродостојни.

- Јуче смо запримили писмо Европола гдје они подржавају доношење Инструкције о питањима важним за спровођење споразума о стратешкој сарадњи са Европолом и сматрају да су сад испуњени сви услови за имплементацију. Такође наводе да ће премјестити своју технику у заједничку контакт тачку и упутити официра за везу - рекао је Јовић.

Јовић каже да очекује наставак опструкције из Федерације чији је министар полиције Аљоша Чампара, рекао да повлачи потпис са споразума, чим је видио наговјештај да ће Европска унија уважити аргументацију представника Републике Српске.

- Опструкција сарадње са Европолом која је договорена, потписана и ратификована од стране највиших тијела БиХ и Европске уније представљала би корак уназад у међународној полицисјкој сарадњи у вријеме нарастајућих безбједностих изазова кад је ова сарадња и размјена информација потребнија него икад. Опструкција би представљала кочницу на путу европских интеграција БиХ - додао је Јовић.

Српски члан Предсједништва Милорад Додик ову опцију оцјењује повољнијом за Републику Српску од претходне.

Не пропушта да подсјети да Министарство безбједности није дејтонска категорија и да питања безбједнсти изворно нису дата заједничким институцијама БиХ.

- Сав проблем јесте у томе што имамо чињеницу да постоји устав који не препознаје такве надлежности на нивоу БиХ. И имамо насиље дијела међународне заједнице која те ствари намеће. У сваком случају минислим да Министарство брине о тим стварима и да је у том случају, иако ја питање заједничке контакт тачке не сматрам завршеним, боље него оно што смо раније имали - истакао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Предсједник Клуба Срба у Дому народа БиХ Средоја Новић каже да су сарадњу са Европолом опструисале злонамјерне снаге које су инсистирале да опрема буде смјештена у Дирекцију за координацију полицијских тијела.

Каже да му је драго што је Европол дао сигнал да ће контакт тачка бити у Министартву безбједности и нагласио да је и то још један доказ да је БиХ беспотребно губила вријеме политички се надмудрујући и о овом питању.