latinica  ћирилица
31/07/2020 |  17:33 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Милошевић: "Oлуја" истовремено и легитимна и криминална

Потпредсједник Српског народног вијећа у Хрватској Саша Милошевић изјавио је данас да је акција хрватске војске и полиције "Олуја" истовремено легитимна и криминална, ослобађајућа, али и да је етничко чишћење.
Саша Милошевић - Фото: nezavisne novine
Саша МилошевићФото: nezavisne novine

- Пред нама је вријеме у којем тек треба да видимо хоће ли доћи до истинске промјене у политикама сјећања - истакао је Милошевић на дебати у организацији "Документе".

Он сматра да би са хрватске стране манифестацијама којима се обиљежава "Олуја", осим славља, требало додати сузе и жаљење за убијеним српским цивилима, а са српске стране прихватити чињеницу да је "Олуја", осим егзодуса, била и "легитимна акција хрватске војске којом је ослобођена трећина окупиране територије - пренио је портал Индекс.

- У дијаболичном односу према "Олуји", из моје перспективе, потребно је опонирати превладавајућем наративу и јасно рећи како је "Олуја" истовремено легитимна и криминална, ослобађајућа, али и етничко чишћење - поручио је Милошевић.

Новинар недјељника "Новости" Јерко Бакотин говорио је о примјеру злочина у Двору на Уни у августу 1995. године као примјеру догађаја о којем и данас постоје различите интерпретације о томе ко су починиоци.

Учесници дебате су истакли важност наставка критичког суочавања са прошлошћу са једне стране, те изражавање емпатије према жртвама са друге стране, као важних елемената изградње културе сјећања, односно предуслова дугорочне изградње мира.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током хрватске војно-полицијске акције "Олуја" из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.