latinica  ћирилица
31/07/2020 |  14:15 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Рачић: Стање у херцеговачком угоститељству боље него у Бањалуци

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је ситуација у угоститељству у источној Херцеговини далеко боља него у бањалучкој регији, али да ни угоститељи из источне Херцеговине још нису на нивоу који су очекивали и који им омогућава да покрију трошкове пословања и одрже капацитете.
Горан Рачић - Фото: РТРС
Горан РачићФото: РТРС

Рачић је, након састанка са представницима привредних друштава из области хотелијерства и пружалаца услуга смјештаја и послуживања хране и пића, рекао да је кампања Владе Републике Српске и подршка предсједнице Републике у погледу ваучера дала резултате у Требињу.

- Имамо велики број ноћења и гостију који су дошли на основу ваучера, а очекује се да ће у идућем мјесецу тај број бити и већи - изјавио је Рачић новинарима и додао да је много већи број домаћих гостију него претходних година, управо захваљујући ваучерима.

Он је навео да у Републици Српској у угоститељству није било отпуштања радника усљед пандемије, док је укупно у Српској најмање отпуштених радника, наводећи да је посао изгубило њих око 7.000.

Рачић је напоменуо да је данас разговарано о неким мјерама помоћи за одржавање запослености у угоститељству и хотелијерству, међу којима је и потреба да се са Институтом за јавно здравство Српске разговара о продужавању радног времена угоститељских објеката.

- Радно вријеме до 23.00 часа угоститељима не омогућава да остваре довољне приходе да покрију трошкове, без обзира на број гостију - указао је Рачић.

Он је истакао да је на састанку било ријечи и о томе да се повећа граница за број гостију у угоститељским објектима, сразмјерно величини тих објеката.

- Није исто - неки угоститељски објекат који има по 500-600 метара квадратних и онај од 50 или 100 квадрата. И један и други је осуђен да има до 50 гостију. То је нешто што је неопходно да се што прије промијени, да се на неки начин створи додатни замајац за рад угоститељских објеката - рекао је Рачић.

Рачић је нагласио да је на састанку било ријечи и о потреби да сви угоститељски објекти у понуди имају све производе из Републике Српске, те да се поштује кампања коју је Привредна комора покренула о куповини домаћих производа.

- Мени је несхватљиво да угоститељски објекти у Требињу немају херцеговачке чајеве, вина, намазе за доручак, да се користе неки производи других земаља. Морамо поштовати и подржавати једни друге, економија је спојен систем - указао је Рачић.

Он је рекао да ће све мјере и закључци са данашњег састанка идуће седмице бити прослијеђени Влади Републике Српске, као и да ће се тражити да се неке мјере, по питању, прије свега, очувања запослености, дефинишу, како би хотелијери у условима пословања у ограниченим околностима успјели да задрже раднике уз субвенције и донације Републике.

Замјеник директора Националног парка "Сутјеска" Зоран Чанчар рекао је новинарима да је тренутно највећи проблем што су очекивали велики број гостију, јер су темпирали сезону за ову годину.

- У протеклом периоду смо доста урадили на инфрастуктури, повећали број смјештајних јединица, као и саму услугу. Сама чињеница да смо остали без 10.000 ноћења говори о томе какав ће завршни рачун бити што се тиче прихода - навео је Чанчар и додао да сезона у Националном парку траје љети, док зими нема садржаја.

Директор туристичког комплекса "Град Сунца" у Требињу Бојан Вучуревић рекао је новинарима да је код њих тренутно стање задовољавајуће по питању попуњености капацитета.

- Око 80 одсто смјештајних капацитетаје пуно, а тај тренд ће се наставити све до краја рада аква-парка, који је главни мотив људима да дођу у "Град Сунца" - оцијенио је Вучуревић.