latinica  ћирилица
31/07/2020 |  09:47 | Аутор: СРНА

Министарство безбједности - заједничка контакт тачка

БиХ и Европска полицијска служба /Европол/ коначно крећу са успостављањем заједничке контакт тачке за сарадњу, а што је омогућено недавним потписом замјеника министра безбједности у Савјету министара Недељка Јовића на недостајућу инструкцију, пише данас "Глас Српске".
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Лист наводи да је оперативни и стратешки споразум о сарадњи са Европолом, који је БиХ потписала још 2016, у фебруару наредне године ратификовао Европски парламент и парламент БиХ, чиме је БиХ преузела обавезу успостављања заједничке контакт тачке за сарадњу у којој би оперативне информације са Европолом размјењивали сви полицијски органи у БиХ.

Јовић је, у вријеме док је позиција министра безбједности у Савјету министара била упражњена, донио Инструкцију о успостављању и функционисању заједничке контакт тачке, која предвиђа да та тачка буде у Министарству безбједности, односно да опрема буде пресељена из Дирекције за координацију полицијских тијела.

То је, с друге стране, изазвало негодовање министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре и директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића које желе да контакт тачка за сарадњу буде у Дирекцији, а не у Министарству безбједности, пише лист.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач недавно је нагласио да Српска подржава и дијели став Јовића, нагласивши да споразум са Европолом не предвиђа Дирекцију као мјесто контакт тачке, већ децидирано пише да је то Министарство, адреса Трг БиХ један.

Саговорник овог листа наводи да су о активностима коју су у протеклом периоду вођење у БиХ о том питању упознати и у Европолу.

- Више информација у вези са даљим корацима на овом плану биће познато ускоро, али је јасно да су испуњени предуслови да овај, веома важан посао буде завршен и да БиХ почне пуну сарадњу са Европолом - навео је овај саговорник.

Бивши министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић је у допису, који је у марту упутио у сједиште Европола, обавијестио колеге у Хагу да је задовољан што је предузео активности за лоцирање смјештаја за заједничку тачку контакта, те додао да је простор адекватно опремљен, спреман за усељење и лоциран на адреси Трг БиХ број један.

Потписивању оперативног споразума са Еврполом претходили су преговори у сједишту те службе у Хагу, а у преговарачком тиму били су сви представници полицијских органа у БиХ, укључујући федерални МУП.

Из Српске су раније наглашавали да БиХ мора да има оперативну сарадњу са Европолом, јер је једина у региону која то још није постигла, а у пакету са успостављењем контакт тачке треба да стигне и официр за везу у Сарајеву, али и да службеник из БиХ оде у Хаг.

Делегација ЕУ у БиХ позвала је недавно надлежне да подрже успостављање потпуно функционалне заједничке контакт тачке. ЕУ је поздравила и искораке на иницијативу Министарства безбједности у Савјету министара у правцу пуне примјене споразума о оперативној и стратешкој сарадњи са Европолом, уз нагласак да одуговлачење овог процеса већ има озбиљне посљедице за безбједност.