latinica  ћирилица
31/07/2020 |  07:22 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Додик на отварању обновљене родне куће Бранка Ћопића

У Хашанима, у општини Крупа на Уни, данас ће бити свечано отворена обновљена родна кућа великог српског писца Бранка Ћопића.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Свечаности ће присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

Програм свечаног отварања аутентичне реплике Ћопићеве родне куће почиње у 11.00 часова емитовањем видео-спота посвећеног познатом дјелу овог писца "Башта сљезове боје", а предвиђено је и обраћање српског члана Предсједништва БиХ.

Изградња аутентичне реплике куће Бранка Ћопића у Хашанима дио је пројекта ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића и изградње Спомен-подручја "Башта сљезове боје.

Пројекат обнове куће чувеног српског писца реализовало је Министарство просвјете и културе Српске и дио је политике и стратешких праваца културног развоја за период до 2022. године.

Сама идеја о изградњи Спомен подручја "Башта сљезове боје" примарно се јавила из потребе да се Бранку Ћопићу да значај и пажња коју он и заслужује.

Иницијатива је покренута из разговора са академиком Добрицом Ћосићем, који је указао да је потребно покренути пројекат који би се базирао на извору Ћопићевог стваралаштва под Грмечом, у родним Хашанима.

Након тога су покренуте све институције које баштине име и стваралаштво Бранка Ћопића и у Републици Српској и у Србији.

Обиљежавање 100 година од рођења Бранка Ћопића, 2014. године, био је повод да се афирмише ова идеја и да се предузму активности на њеној реализацији.

Општина Крупа на Уни је у сарадњи са Архитектонско-грађевинским факултетом Бањалука договорила израду Студије за активирање развојних потенцијала Спомен подручја "Башта сљезове боје" у Хашанима.

Израду пројекта идејног рјешења и студију је финансијски помогао тадашњи предсједник Републике Милорад Додик са износом од 10.000 КМ. Кабинет предсједника Српске је 2015. године, за изградњу Деда Тришиног млина уплатио 25.000 КМ Завичајном друштву "Бранко Ћопић" из Хашана.

Са Владом Српске договорено је да се цијела зона Спомен-подручја, око 36 хектара, стави под заштиту, односно да ће добити статус подручја од посебног интереса који ће се интегрисати у Републички регулациони план.

Раније ове године Министарство просвјете и културе обезбиједило је 150.000 КМ за пројекат ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића који подразумијева завршетак радова на реконструкцији куће, вањско уређење и промоцију локалитета.

Имајућу у виду да је ријеч о писцу који заузима посебно мјесто у васпитно-образовном процесу, који је дио наставног плана и програма, али превасходно који је дио дјетињства и одрастања сваког дјетета у Републици Српској, обнова куће Бранка Ћопића и ревитализација ове општине, у интересу је цијеле друштвене заједнице.