latinica  ћирилица
29/07/2020 |  22:23 | Аутор: ТАНЈУГ

За борбу против пандемије БиХ добила 2,2 милиона долара од САД

Сједињене Америчке Државе издвојиле су око 10 милиона долара за помоћ западном Балкану у борби против пандемије вируса корона, од чега је БиХ добила 2,2 милиона долара, саопштио је Стејт департмент.
Вирус корона (фото:enavabharat) -
Вирус корона (фото:enavabharat)

Средства су намијењена проширењу капацитета тестирања грађана на вирус корона, активнијем проналажењу заражених, додатној техничкој експертизи за превенцију и лијечење болести, јачању размјене информација о ризицима и побољшању хигијенске праксе у домаћинствима.

Србија је добила два милиона долара, Црна Гора 300.000 долара здравствене помоћи, Сјеверна Македонија 1,5 милиона долара, а Албанија више од два милиона долара. Вашингтон је, додаје се, издвојио скоро 1,6 милиона долара за здравствену помоћ Приштини током пандемије.

Влада САД досад је издвојила 20,5 милијарди долара у оквиру глобалног одговора на пандемију вируса корона, укључујући развој вакцина и терапијских протокола, превенцију болести и страну помоћ.

Од избијања пандемије ковида-19, америчка влада је преко Стејт департмента и УСАИД-а издвојила више од 1,5 милијарди долара за здравствену, хуманитарну, економску и развојну помоћ да би се помогло владама, међународним и невладиним организацијама у борби против пандемије.

Та средства, која обезбијеђују амерички порески обвезници, сачуваће животе побољшањем здравственог образовања, заштитом здравствених установа, повећањем броја лабораторија и јачањем капацитета у више од 120 земаља, наводи се у саопштењу САД.