latinica  ћирилица
29/07/2020 |  21:44 ⇒ 30/07/2020 | 09:11 | Аутор: РТРС

Лукач: Безбједност грађана на првом мјесту (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је до сада много уложено у опремање Полиције и њену трансформацију, не у оружане снаге већ у савремено обучену и опремљену полицију која може да одговори сваком изазову, а све у циљу јачања безбједности грађана.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је у емисији Телеринг истакао да Полиција Републике Српске није оружана формација, али да као и све полиције у свијету јесте наоружана.

- Сматрам да сваки полицајац у Српској треба да, у складу са законом, има и кратко и дуго наоружање. Радио сам на томе да полиција управо то и има, што због своје личне безбједности, што због безбједности грађана - рекао је Лукач.

Он је навео да је Специјална антитерористичка једнициница веома опремљена, као и Жандармерија, која сада располаже новим пушкама, пиштољима...

- Када је ријеч о транспортерима, односно оклопним возилима, САЈ је опремљен најасавременијим возилима домаће производње - навео је он.

Министар је подсјетио да је терористички напад у Зворнику, који се десио прије пет година, показао да је неопходно опремање Полиције Српске, те да је Влада одлучила да адекватно опреми полицајце да могу да одговори на било који задатак.

Лукач је истакао да је свака набавка опреме била у складу са законом, те да нема ништа против опремања полицијских јединица у БиХ, јер је безбједност свих грађана на првом мјесту.

Када је ријеч о мигрантској кризи, Лукач је истакао да је Полиција Српске показала да држи ситуацију под контролом на својој територији, те да ће тако бити и даље.

- У прошлој години смо више од 5.000 миграната привели, ставили под контролу и провели кроз Републику Српску. Чињеница је да ти људи нису неписмени, користе модерну технологију. Они који су прошли прије њих остављају им руте гдје је лакше проћи, због чега није искључено да неко руководи њима - нагласио је министар унутрашњих послова Српске.

Емисију Телеринг можете погледати и овдје.