latinica  ћирилица
29/07/2020 |  20:49 ⇒ 20:55 | Аутор: СРНА

Обијена и девастирана црква на Космету (ФОТО)

Непозната лица обила су, девастирала и опљачкала Цркву Светог цара Константина и царице Јелене у Паралову у општини Ново Брдо, рекао је Срни предсједник Црквеног одбора у овом насељу Синиша Симјоновић.
Ново Брдо - Фото: СРНА
Ново БрдоФото: СРНА

- Јутрос сам изашао до Цркве да прислужим свећу и затекао обијена врата, девастирану унутрашњост, разбацане иконе које смо поставили пре месец дана када је први пут служена Света литургија - испричао је Симјоновић.

Он је додао да су вандали однијели нешто новца који су вјерници оставили на икони у олтару.

- Случај смо одмах пријавили Косовској полицијској служби, која је одмах изашла на лице места, извршила увиђај и покренула истрагу, али вођени оним што је полиција радила током протеклих двадесетак година, верујем да ће и овај случај завршити у фиоци - каже Симјоновић.

Фото: СРНА

Градњу цркве коју су вандали обили и девастирали финансирају мјештани села Паралово које је удаљено петнаестак километара од сједишта општине Ново Брдо.

У овом селу од предратних око 1.000 Срба остало је њих око 120 одлучних да опстану на својим огњиштима.

Фото: СРНА

- Нећемо одустати да завршимо градњу храма јер од када је служена литургија јавио нам се један број расељених најављујући повратак и верујем да је управо то засметало албанским бизнисменима који су наше село прогласили викенд-зоном и у коме планирају да откупом земље по буд зашто ценама, као што је то до сада било, претворе Паралово у још једно албанско село уз пут Грачаница-Гњилане - додао је Симјоновић.