latinica  ћирилица
29/07/2020 |  17:19 | Аутор: СРНА

Милић: Епидемиолошка ситуација у Дистрикту сложена

Градоначелник Брчког Синиша Милић изјавио је данас да је епидемиолошка ситуација и дистрикту сложена и идентична ситуацији у цијелој БиХ и региону, те навео да додатно оптерећење представљају проблеми у функционисању Јавне здравствене установе.
Синиша Милић - Фото: СРНА
Синиша МилићФото: СРНА

Милић је, у паузи скупштинског засједања, навео да реформа здравства у дистрикту, која је извршена 2012. године, очигледно није дала резултате, већ само три директора, Управни и Надзорни одбор, те да је у свему осталом стање исто, ако не и лошије.

Он је напоменуо да за рад Јавне здравствене установе годишње буде издвојено око 25 милиона КМ из буџета дистрикта, да је сваком захтјеву установе удовољено, али да су и даље здравствени радници и пацијенти незадовољни.

"Овај пут треба енергичније дјеловати, а то је тражити одговорност", поручио је Милић.

Он је нагласио да би проблем могао бити и то што је вирус ушао у Јавну здравствену установу, те да треба анализирати да ли је таква ситуација резултат тога што нису примијењене одговарајуће процедуре по питању заштите људи и обука за медицинске раднике.

Милић је подсјетио да је у току опремање кабинета за отворени пи-си-ар /ПЦР/ апарат, да је покренута процедура за набавку 4.000 тестова за апарате отвореног и затвореног типа.

"У овом тренутку, када су границе БиХ отворене, доношење нових мјера, сасвим сигурно, не би дало одговарајуће резултате, самим тим што смо обавезни да водимо рачуна и о економској димензији овог проблема. Надам се да ћемо са појачаним интензитетом тестирања постићи одговарајуће резултате", рекао је Милић новинарима.

Посланик у Скупштини Брчко дистрикта Бранислав Марковић сматра да је епидемиолошка ситуација у дистрикту измакла контроли и да ту локалну заједницу чека сценарио Новог Пазара.

У Брчком су током посљедња 24 часа преминуле двије старије особе које су биле позитивне на вирус корона и које су имале више удружених болести, а ријеч је о мушкарцу /78/ и жени /84/, саопштено је из Штаба за заштиту и спасавање дистрикта.

Потврђено је 20 нових случајева заразе вирусом корона, и то код осам мушкараца у доби између 36 и 67 година и 12 жена између 19 и 84 године.