latinica  ћирилица
29/07/2020 |  16:13 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Изабрани најбољи ликовни радови особа са Дауновим синдромом (ФОТО)

Музеј савремене умјетности Републике Српске изабрао је најбоље ликовне радове које су насликале особе са Дауновим синдромом, а који су приказани на онлајн изложби која је одржана у оквиру виртуелне радионице "Доживи Српску кроз дружење са Даун синдром особама - Приче с Јахорине", одржаној на Јахорини у организацији Даун синдром центра Бањалука.
ДС центар - Фото: РТРС
ДС центарФото: РТРС

Предсједница жирија била је Маша Давидовић из Музеја савремене умјетности Републике Српске, а чланови директор ОЦ Јахорина Дејан Љевнаић и глумци Драган Бјелогрлић и Никола Пејаковић.

Приказани су радови особа са Дауновим синдромом из Српске, Србије, Аустрије и Њемачке.

Најбољи умјетнички рад имали су полазницима ликовне школе Даун синдром центра Бањалука, тј. шесторка из овог центра коју чине Сандра, Николина, Владо, Лазар, Бојан и Кристијан.

- Рад је резултат шест аутора који су се удружили и уз помоћ технике сликања алуминијумском фолијом насликали необичан пејзаж који је настао у њиховој машти, а који су пренијели на платно. Поред одабира технике која им је омогућила да истраже умјетност путем експеримента са различитим материјалима и текстурама, рад је такође одабран јер представља лијеп примјер како тимски рад може дати веома лијеп резултат - навела је предсједница жирија у образложењу одлуке.

Лазар је насликао рад на тему "Љето на Јахорини", представљајући мотив карактеристичан за ову планину.

- Одабир боја, њихов међусобни однос, али и прецизност којом је аутор представио жичару донијели су Лази прво мјесто - навела је Давидовићева.

На тему "Глумци, наши пријатељ" прво мјесто освојио је Бојан.

- Бојан је одлучио да учествује у изложби цртежом на коме је представио портрете Николе Пејаковића и Драгана Бјелогрлића, а при изради се ослањао на сцену из филма "Лепа села лепо горе". Рад је аутентичан и у њему је видљив труд аутора да на што бољи начин прикаже портретисане, стога сматрам да је Бојан заслужио прво мјесто - навела је предсједница жирија.

На виртуелној радионици која је емитована с Јахорине, умјетничким радовима послата је заједничка порука: "Да, ја имам Даунов синдром, али желим да знаш да од данас можеш да рачунаш на мене", саопштено је из Даун синром центра Бањалука.

Глумци Драган Бјелогрлић и Никола Пејаковић одали су признање Зорану Јелићу за рад са особама са Дауновим синдромом, истичући дивљење на постигнутим резултатима и пожртвованости.

Љевнаић је поклонио Јелићу златну медаљу коју је освојио на маратону одржаном на Јахорини.