latinica  ћирилица
29/07/2020 |  15:54 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Омогућено формирање академије за дигиталну трансформацију (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и резидентни представник УНДП-а у БиХ Сталијана Недера потписали су данас Меморандум о разумијевању, којим ће бити омогућено да у Српској буде установљена академија за дигиталну трансформацију.
Бањалука - Рајчевић - Недера - потписивање Меморандума - Фото: СРНА
Бањалука - Рајчевић - Недера - потписивање МеморандумаФото: СРНА

Рајчевић је навео да ће ова академија бити посвећена дигиталној обуци државних службеника у републичкој управи, али и на нивоу локалних заједница, а у контексту разумијевања система електронске управе и техничке обуке службеника.

- Реализација ових активности зависи од епидемиолошке ситуације, те је наша претпоставка да ће реализација оваквог типа обуке наших службеника бити у првој фази онлајн, уз помоћ технолошких алатки за комуникацију, али не искључујемо ни могућност физичког присуства када нам то услови омогуће - рекао је Рајчевић новинарима након потписивања Меморандума.

Он је указао да је Меморандумом обухваћен и сегмент пружања стручних и консултантних услуга УНДП-а ресорном министарству, а у вези са креирањем флексибилног и бољег пословног окружења за развој сектора информационих и комуникационих технологија у Српској.

- Потписивање овог меморандума допринијеће да добијемо значајну подршку у активностима посвећеним развијању овог сектора, али и да анализирамо законске и подзаконске акте и на основу тога направимо сет нових рјешења, који ће омогућити домаћим и страним инвеститорима бољи приступ домаћем тржишту ИКТ услуга и производа - рекао је Рајчевић.

Он је додао да трећи сегмент Меморандума представља наставак добре сарадње са УНДП-ом у вези са оснивањем научнотехнолошког парка у Бањалуци.

- УНДП је овим меморандумом исказао вољу да нам помогне у вези са креирањем пројекта овог парка и то је нешто што је нама у овом моменту више него потребно - рекао је Рајчевић.

Недера је истакла да је дигитално трансформисано друшто приоритет УНДП-а, не само у региону, већ и шире, те да је криза изазвана вирусом корона указала на значај да се убрза цијели процес, с обзиром на то да је у свим сегментима друштва било неопходно да се ради онлајн и путем интернета.

- Посвећени смо да убрзамо тај процес и спроведемо цијели сет активности ове и наредне године - рекла је Недера, те изразила задовољство јер је показана већа заинтересованост ресорног министарства на реализацији ових активности.

Према њеним ријечима, Меморандум показује да је Република Српска спремна да ради на дигиталној трансформацији, те да се у оквиру тих активности очекује да у септембру буде успостављена и академија за ову област.