latinica  ћирилица
29/07/2020 |  13:52 ⇒ 13:53 | Аутор: СРНА

Голић-Недера: УНДП да помогне у рјешавању проблема одлагања радиоактивног отпада

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић позвала је представнике Развојног програма УН /УНДП/ да искористе утицај и статус који имају у међународним круговима и помогну Српској и БиХ у рјешавању проблема када је ријеч о намјери Хрватске да на локалитету Трговска гора уз границу са БиХ гради одлагалиште радиоактивног и истрошеног нуклеарног отпада.
Голић и Надера - Фото: СРНА
Голић и НадераФото: СРНА

Голићева је данас у Бањалуци разговарала са резидентном представницом УНДП-а у БиХ Стелијаном Недером о досадашњој сарадњи Министарства и УНДП-а, започетим и планираним пројектима, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Недера је обавијестила Голићеву о правцима дјеловања УН у оквиру одговора и опоравка од посљедица изазваних пандемијом корона вируса.

- Као дио напора УН, УНДП ће у БиХ посебну пажњу и ресурсе у наредном периоду усмјерити на помоћ привреди и очување радних мјеста, такозвану "зелену" обнову и дигиталну трансформацију - напоменула је Недера, додајући да ће предстојеће активности додатно подржати пут БиХ ка чланству у ЕУ.

Недера је истакла да је упозната о активностима Министарства као референтне институције за климатске промјене на изради четвртог националног извјештаја у складу са Оквирном конвенцијом УН о климатским промјенама.

Голићева је истакла да је УНДП најпоузданији партнер Министарства, посебно када је ријеч о пројектима за превенцију и прилагођавање на климатске промјене.

Она је навела да је Министарство, као надлежна институција за спровођење ове конвенције за БиХ, веома ангажовано како би све обавезе биле благовремено испуњене.

Голићева је рекла да је због неразумијевања размјера климатских промјена, не само од најшире јавности, него и од институција, неопходно још више радити на подизању свијести јавности и одговорности сваког појединца.

На састанку је разговарано и о реализацији пројекта "Еколошки прихватљиво управљање постојаним органским загађујућим материјама /ПОПс/ у индустријском и сектору управљања отпадом", који финасира Влада Шведске, а реализује УНДП.

Недера је напоменула је да је проблем са загађењем земљишта у Пословној зони "Инцел" у Бањалуци препознат као приоритетан и да се нада да ће уз асистенцију те институције он бити превазиђен.