latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:48 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Усвојен буџет БиХ за 2020. годину

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас једногласно извјештај заједничке комисије оба дома парламента о постизању идентичног текста Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину, чиме је окончана процедура усвајања буџета за ову годину.
Дом народа ПС БиХ (фото:I.Š) - Фото: klix.ba
Дом народа ПС БиХ (фото:I.Š)Фото: klix.ba

Делегат Клуба српског народа Душанка Мајкић је у име заједничке комисије истакла да је завршен посао у вези са усвајањем буџета и подсјетила да је усвојен текст у облику у којем га је Дом народа усвојио.

Делегат Клуба хрватског народа Златко Милетић /ДФ/ је током расправе скренуо пажњу да због епидемије вируса корона посао у хотелијерству, али и другим дјелатностима током априла нашао у проблему.

Он је истакао да је требало показати емпатију према економској и мигрантској кризи.

Делегат Клуба бошњачког народа Асим Сарајлић сматра да се Савјет министара и Дом народа морају борити против мигрантске кризе и епидемије вируса корона.

- Имамо буџет који омогућава да се одрже локални избори и да се након 12 година одрже избори у Мостару. Данас, иако тужан због губитка пријатеља /Салка/ Букваревића, сматрам да је овај буџет квалитетан и сигуран корак напријед за све грађане БиХ - рекао је Сарајлић.

Делегат Клуба бошњачког народа Денис Бећировић је рекао да су понуђена јако лоша рјешења попут смањења буџета за одбрану, те да су га амандмани које је уложио ХДЗ још додатно погоршали.

Делегат Клуба хрватског народа Лидија Брадара је рекла да је у јавности било различитих прича у вези са буџетом који је амандманима ХЗД-а враћен у законске оквира јер сада нема кршења Закон о финансирању институција БиХ.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је у понедјељак, 27. јула, извјештај заједничке комисија за усаглашавање текста закона о буџету. Претходно су оба дома усвојили Закон о буџету институција БиХ и међународних обавеза за ову годину у различитим текстовима.

Укупан износ овогодишњег буџета је 1,8 милијарди КМ, од чега је 996 милиона КМ планирано за финансирање институција БиХ, док је остатак планиран за сервисирање спољног дуга.

Делегати су дали сагласност за ратификацију неколико међународних споразума и уговора, чиме је окончана данашња хитна сједница Дома.