latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:36 ⇒ 13:03 | Аутор: РТС

Шарчевић: Родитељи и дјеца моћи ће да се опредијеле за метод наставе од септембра

Министар просвјете Србије Младен Шарчевић изјавио је да је припремљено неколико модела школовања од септембра мјесеца.
Младен Шарчевић - Фото: Novosti.rs
Младен ШарчевићФото: Novosti.rs

Родитељи и дејца моћи ће да се опредијеле за метод наставе, али уколико часове слушају онлајн, у школу ће морати да иду да одговарају, рекао министар Шарчевић за Блиц, преноси Фонет.

- Сугеришемо и професорима и учитељима да дају што више оцјена, како би дјеца на сваком кораку могла да се искажу и како би било прегледније њихово савладавање градива - рекао је Шарчевић.

Школама дајемо аутономију, додао је министар, да се са родитељима договоре, јер је у дијелу породица страх.

У основној школи, нагласио је Шарчевић, радиће се по смјенама које ће бити другачије и то први и други разред крећу ујутро, имају четири часа и у 11 сати иду кући или имају боравак.

Послије најмађих, долазе трећи и четврти разред и остају на настави до 14 сати. Послије анализе Министарства, око 20 одсто родитеља нема гдје да остави дјецу, рекао је Шарчевић.

Према плану, петаци и шестаци имају наставу од 14 до 17 сати, а седми и осми разреди од 17 до 20 сати.

Сви ће имати четири часа по 35 минута.

Школе које су имале боравак, имаће га и убудуће у истом обиму, не смањујемо групе, навео је министар.

За све школе, и основне и средње, важе исте безбезбједносне мјере: за сваког ђака мора да буде обезбијеђена површина од четири квадратна метра, у учионицама ће моћи да буде до 15 ученика, а средњошколци ће као и основци, носити маске.

- Приближно је око 500 средњих школа, а оне са мањим одјељењима моћи ће да раде без подјела разреда. Тамо гдје то није могуће, попут појединих гимназија, углавном ће морати да се ради у двије смјене - каже министар просвjете Србије за Блиц.