latinica  ћирилица
29/07/2020 |  12:29 | Аутор: СРНА

Пуповац: Tреба градити културу мира

Предсједник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је да још није донесена одлука да ли ће представник Срба у Хрватској присуствовати обиљежавању 25 година од војне акције "Олуја" у Книну, указавши да је важно да се "почнети градити култура мира".
Милорад Пуповац - Фото: РТРС
Милорад ПуповацФото: РТРС

Пуповац је рекао да је важна тема мир, преноси хрватски портал "Индекс".

- Важна тема су жртве и страдања, а да имамо осјећаја за поштовање узајамних жртава, да оне политике осудимо, али не настављамо у данашњем времену - рекао је Пуповац.

Одговарајући на питање да ли би његов одлазак у Книн била порука мира, Пуповац је поручио да поруку мира треба градити.

- Ми смо то престали да радимо након 2011. године, кад смо чули генерала Анту Готовину након што је ослобођен - истакао је Пуповац.

Претходно је потпредсједник хрватске Владе Борис Милошевић из СДСС-а изјавио да ће одлука о његовом одласку на обиљежавање 25 година од акције "Олуја" бити донесена најкасније почетком сљедеће седмице.

Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током хрватске војно-полицијске акције "Олуја" из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.