latinica  ћирилица
29/07/2020 |  11:13 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Оптужница за утају више од пола милиона марака пореза

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу која Омера Токалића /53/ терети за пореску утају у износу од 525.215 КМ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Токалић је оптужен да је од 2012. до 2016. године у својству оснивача и овлаштеног лица у правном лицу "КиБ" експорт-импорт" Бусовача, поступао противно законским одредбама које дефиништу пријаву и плаћање пореза на додатну вриједност.

У оптужници се наводи да Токалић, за остварени промет није пријавио путем ПДВ пријава порез у укупном износу од 525.215 КМ, тако што је супротно закону користио право за одбитак улазног ПДВ-а при набавци опреме и објекта трговачког центра у Какњу, као и прометовао различиту робу не пријављујући ПДВ, а није платио ни ПДВ за робу коју је задржао за властите потребе.

Оптужница терети Токалића да је, не пружајући податке који су од битног утицаја за утврђивање пореске обавезе, те пружајући лажне податке о стеченим опорезивим приходима, избјегао плаћање ПДВ-а и оштетио буџет и све грађане БиХ за износ од 525.215 КМ, чиме је починио кривично дјело пореске утаје или пријеваре.

Оптужница, коју је подигао тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, прослијеђена је Суду БиХ.