latinica  ћирилица
29/07/2020 |  11:09 | Аутор: СРНА

Бањалука: Више од 2.500 пријава за ослобађање од комуналне таксе

Више од 2.500 пословних субјеката пријавило се за ослобађање од плаћања комуналне таксе за истицање пословног имена, у оквиру олакшица које је град Бањалука припремио за привреднике којима је био забрањен или ограничен рад током епидемије вируса корона, саопштено је из градског Одјељења за привреду.
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba)

У овом одјељењу наводе да је до сада је одобрена субвенција за комуналну таксу за истицање пословног имена за 887 привредних субјеката, у укупном новчаном износу од 105.360 КМ.

- У обради су и захтјеви за субвенције износа камате пословним субјектима. До сада је запримљено 28 захтјева, у току је обрада пристиглих, након чега ће бити донесена одлука за сваког корисника појединачно - истичу у Одјељењу.

Осим наведених, олакшице су припремљене и за пословне субјекте који имају обавезу плаћања закупа јавних површина.

- До сада су рјешења за ослобађање од плаћања ових накнада добила 32 пословна објеката, док је 20 рјешења у процесу израде - рекли су у Одјељењу за привреду и подсјетили на могућност да се привредници пријаве за ослобађање од плаћања закупнине, уколико раде у неком од пословних простора у власништву града.

Из ресорног одјељења подсјећају да вриједност сета мјера према привреди и грађанима износи до 3,5 милиона КМ намијењених за субвенције, подстицаје и олакшице према пословним субјектима и дијелу грађана, док је у дијелу реструктурисања градских финансија тај износ око шест милиона КМ.

Град Бањалука је средином априла позвао пословне субјекте да се пријаве за олакшице које је дефинисао кроз сет економских мјера, с циљем олакшања тешке ситуације изазване појавом вируса корона.

Сви привредници који желе да се пријаве за неку од градских олакшица то могу учинити до краја ове године, осим за одобравање мораторијума на отплату дуга, гдје је крајњи рок за пријаву био 30. јун.