latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:59 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Покренута процедура за лијечење дјечака из Источног Сарајева у Турској

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству јутрос је примио захтјев за лијечења дјечака Стефана Новаковића из Источног Сарајева у Турској, а процедура за одобравање финансирања лијечења већ је покренута, саопштено је из Фонда.
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце -
Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољеле дјеце

На основу информација из медија директор Фонда солидарности Јасминка Вучковић још раније је контактирала родитеље дјечака, као и Болницу у Источном Сарајеву, како би на основу детаљнијих информација Фонд могао да започне припреме на спровођењу неопходне процедуре и прије званичног захтјева, а с циљем да дјечак правовремено буде примљен у болницу у Турској.

- С обзиром да је Фонд солидарности практично започео процедуру на основу првих информација о овом случају у јавности, те да су родитељи упознати са процедуром и потребном документацијом, вјерујемо да ће у најкраћем могућем року, односно у току ове седмице захтјев бити ријешен - наводе из Фонда.

За одобравање лијечења у иностранству путем Фонда солидарности, у складу са законом и другим прописима, неопходно је да мишљење о потреби лијечења у иностранству да стручна комисија овог фонда, као и чланови Управног одбора.

Такође, додаје се, одређен временски период је потребан и како би се регулисале процедуре у вези са плаћањем лијечења, што је услов за пријем дјечака у болницу у Турској.

- Фонд је више пута је од свог оснивања позивао јавност, односно родитеље, као и медије и удружења да им прва адреса када је ријеч о лијечењу дјеце у иностранству буде овај фонд јер је изузетно значајно да се на вријеме преда захтјев како би Фонд могао правовремено да донесе рјешење и упути дијете на лијечење - појашњава се у саопштењу.

Из Фонда још једном апелују на сва удружења и појединце који желе да буду хумани да прво информишу родитеље и упуте их на Фонд солидарности, како би се избјегле беспотребне хуманитарне акције сакупљања новца, које су за јавност узнемирујуће, а посебно за родитеље и саму дјецу која се тада излажу јавности.

У саопштењу се подсјећа да је Српска прије три године оснивањем Фонда солидарности институционално ријешила проблем финансирања лијечења дјеце у иностранству и Фонд солидарности готово свакодневно доноси рјешења о финансирању дијагностике и лијечења дјеце у иностранству.

Из Фонда наводе да је до сада на лијечење у иностранство упућено 190 дјеце, те да податке о одобреним рјешењима и трошковима лијечења, као и стање на рачунима, транспарентно објављују на интернет страници Фонда здравственог осигурања Републике Српске.

Повезане вијести:

Помозимо дјечаку Стефану Новаковићу да оде на операцију у Турску (ВИДЕО)