latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:53 ⇒ 18/08/2020 | 19:01 | Аутор: СРНА

Вакцине од четири до 60 долара

Вакцине против вируса корона на америчком тржишту коштаће од 39 до 60 долара по дози, мада неке компаније обећавају и јефтиније по цијени од само четири долара, наводи "Фајненшел тајмс".
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Фармацеутска компанија "Модерна" планира продају стандардних доза вакцине против вируса корона по цијени од 50 до 60 долара, што је за 11 долара више од цијене вакцине коју ће продавати "Фајзер" и "Бионтех".

Предложена цијена "Модерне" већа је од 39 долара, што је износ који су уговорили "Фајзер" и њемачки "Бионтех" са америчком Владом, тврди лист.

У тексту се наводи да "Модерна" ту цијену држи за "САД и остале богатије земље".

Америчка Влада обезбиједила је "Модерни" готово милијарду долара финансијске подршке за истраживачке и развојне напоре на потенцијалној вакцини против вируса корона.

Из "Модерне" наводе да је компанија водила разговоре са разним владама о потенцијалној продаји вакцине "мРНА-1273", али нису дали детаље о цијенама, "с обзиром на повјерљиву природу преговора и уговора".

"Фајзер", "Модерна" и "Мерк енд компани" већ су најавили да планирају велики профит од продаје својих вакцина, док су неки произвођачи лијекова, укључујући "Џонсон и Џонсон", најавили дистрибуцију вакцине на непрофитној основи.

Тако је компанија "Астразенека" пристала да обезбиједи у САД 300 милиона доза вакцина по цијени од само четири долара по дози.