latinica  ћирилица
29/07/2020 |  10:46 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Раковић: Mилошевић не треба ни да разматра да иде у Kнин на "прославу"

Историчар Александар Раковић изјавио је да страдање Срба у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" надилази све политичке калкулације, те да потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке не треба ни да узме у разматрање могућност да иде у Книн на "прославу етничког чишћења" јер је то питање генерација Срба, а не његово лично нити питање његове коалиције.
Александар Раковић (фото: in4s.net) -
Александар Раковић (фото: in4s.net)

- Не постоји обавеза да он то учини. Треба самовољно да донесе одлуку и без обзира на притиске не иде, јер је страдање Срба у `Олуји` апсолутно изнад било каквих позиција које Срби данас могу имати у Хрватској. То је изнад тога. То надилази сваку позицију и сваку политичку калкулацију у Хрватској - рекао је Раковић.

Он је навео да одлазак на прославу "Олује" није само питање Милошевића него је то питање свих претходних, садашњих и будућих генерација Срба у Крајини у Хрватској и Срба у цјелини.

- Тако да Милошевић због тога не би смео да иде на прославу етничког чишћења. Он не би смео да размишља да може да да легитимитет нечему што превазилази његову позицију и личност и свачију нашу позицију и личност - рекао је Раковић.

Потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић из СДСС-а изјавио је да одлука о његовом одласку на прославу годишњице акције "Олуја" још није донесена, али "да је спреман на сваки гест који би побољшао статус српске заједнице у Хрватској и атмосферу у тамошњем друштву".

- Ако је мој долазак гест, имам желудац за сваку врсту геста за коју сматрам да би побољшала статус моје заједнице - поручио је Милошевић.