latinica  ћирилица
25/07/2020 |  19:08 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Жетва у Семберији донијела дупло веће приносе (ВИДЕО)

Жетва пшенице на семберским пољима је завршена. Просјечни приноси хљебног зрна, засијаног на 13.700 хектара, износе пет тона по хектару, а на парцелама на којима је сјетва извршена на вријеме и примијењене све агротехничке мјере, пољопривредници биљеже готово дупло веће приносе. Ратари су задовољни квалитетом овогодишњег рода који је бољи у односу на претходне године.
Жетва - Фото: РТРС
ЖетваФото: РТРС

Семберски ратари трљају руке као ријетко када у ове јулске дане, због приноса. Приватни млинови плаћали су им пшеницу од 28 до 30 пфенига по килограму.

- Цијена се кретала око 30 фенинга по килограму. Срећа да је био род добар па се можемо уклопити у тих 30 пфенинга. Овдје на нашњм поднебљу род је износио 600 до 700 килограма и презадовољни смо - каже Живко Марковић, ратар из семберског села Љесковац.

Одређен број пољопривредника чека повољнију цијену од првобитно понуђене, па су свој род ускладиштили, да ли у властитим складиштима или тамо гдје плаћају закуп.

- Ја сам оставио 500 тона на лагеру, тражимо купца, па ћемо видјети ко ће то купити, да ли неко из Српске или Федерације БиХ - наводи ратар Бошко Радић.

Пшеница се изборила са сушном зимом и прољећем, а потом и великим падавинама. Само у мају и јуну пало је 200 литара кише. Ратари задовољни и квалитетом.

- Већ на старту кад смо вршили јечам видјели смо да ће бити добар принос. Ја не памтим овакав род. Сијао сам четири врсте пшенице , све су биле добре - додао је Марковић.

Наговјештај да би бијељински Житопромет могао од наредне године да ради као некад, даје произвођачима у Семберији нову наду.

- Ми смо већ двије године без Житопромета. Знате да су на интервенцију Владе Српске и господина Додика уплаћена дуговања произвођачима и радницима. Вјерујемо да ће Житопромет прорадити - истакао је семберски ратар Бошко Радић.

Подстицај за производњу пшенице за 2020. годину био је 300, умјесто досадашњих 200 КМ по хектару, уз услов да је засијана декларисана пшеница, а да су пољопривредници испунили пореске обавезе и засијали најмање један и по хектар.