latinica  ћирилица
25/07/2020 |  12:56 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Кошарац: Помоћ компанијама које се баве производњом и извозом

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац истакао је приликом данашње посјете фирми "СИК" у Мостару да је посебна обавеза овог министарства да помогне компанијама које се баве извозним дјелатностима.
Сташа Кошарац током посјете компанији "СИК" у Мостару - Фото: СРНА
Сташа Кошарац током посјете компанији "СИК" у МостаруФото: СРНА

СИК је специјализована фирма за заваривање и машинску обраду и дјелује у 12 индустријских области.

Кошарац је нагласио да у "СИК"-у ради око 200 радника из ФБиХ и из Републике Српске, да је просјечна плата 1.700 КМ и да сви имају исте услове рада.

- Ова фирма је 100 одсто оријентисана на извоз. Обавеза је овога министарства да посебну пажњу посвети компанијама које се баве извозним дјелатностима, односно производњом и извозом - рекао је Кошарац.

Он је истакао да трговински промет ове компаније износи око 20 милиона КМ што говори довољно о томе да институције надлежне за спољнотрговински промет морају имати посебан осјећај за њих, користећи позитивне законске прописе.

СИК је, додао је Кошарац, као и бројне друге компаније, имала више захтјева за одређену врсту олакшица.

- Вјерујем да ћемо моћи да одговоримо овој и другим компанијама које имају захтјеве и да тиме додатно афирмишемо домаћу производњу и омогућимо што већи спољнотрговински промет извозно оријентисаних компанија - нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да се по преузимању мандата опредијелио са својим кабинетом и на препоруке предсједавајућег Савјета министара да значајан дио свог времена проведе на терену.

Констатовао је да је то је изузетно важно с обзиром на чињеницу да је значајно сагледати све потешкоће са којима се сусрећу људи ангажовани у реалном сектору.

- Са тог аспекта, а цијенећи карактер компаније СИК и њену пословну политику, дошао сам да разговарамо о новим развојним плановима са једне стране, а са друге да на адекватан начин сазнамо више информације о томе како пандемија вируса корона утиче на ову грану привреде - рекао је Кошарац.

Менаџер СИК-а Денис Делић рекао је да је министар исказао спремност да помогне компанију у суспензији одређених тарифних бројева што ће им помоћи да дјелују конкурентно на тржиштима у Чешкој, Пољској и другим земљама.

- С обзиром на кризу, ову сада али и ону која се прије неколико година десила у индустрији аутомобила, важно нам је да постигнемо уштеде. Апсолутно смо задовољни подршком Министарства. Имали смо у ближој прошлости и увоз машина на које нисмо платили царину - рекао је Делић.

Осим Кошарца, у посјети СИК-у била је и замјеник министра Љиљана Ловрић, а заједно су обишли и производне погоне, те разговарали са радницима.